Infecții asociate cu leziuni crustoase, simptome, cauze, tratament

Infecțiile cutanate asociate cu leziuni crustoase pot avea diverse etiologii, incluzând bacterii, viruși și fungi. Iată câteva exemple:

  1. Impetigo: Aceasta este o infecție bacteriană contagioasă a pielii, cel mai adesea cauzată de bacteriile Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes. Leziunile apar sub formă de vezicule pline cu puroi, care se sparg și lasă în urmă cruste galbene-aurii. Aceste cruste sunt adesea descrise ca având aspect de "miere uscată".

  2. Herpes: Este cauzat de virusul herpes simplex și poate apărea sub formă de leziuni veziculare pe buze sau alte părți ale corpului. După ce veziculele se sparg, se formează cruste care se vindecă în decurs de câteva zile sau săptămâni.

  3. Varicela (Vărsatul de vânt): Aceasta este o infecție virală care produce o erupție cutanată veziculară pruriginoasă. Veziculele se sparg și formează cruste în câteva zile.

  4. Dermatita seboreică: Deși nu este o infecție per se, poate fi asociată cu prezența unui fung, Malassezia. Se manifestă prin leziuni eritematoase acoperite de cruste uleioase și scuame, în special pe scalp, fețe și zonele cutanate cu glande sebacee abundente.

  5. Tinea capitis (Favus): Este o infecție fungică a scalpului care poate provoca leziuni crustoase și alopecie (căderea părului).

  6. Antraxul cutanat: O infecție bacteriană gravă cauzată de Bacillus anthracis, care produce ulcere cutanate cu cruste negre centrale.

  7. Eczema: Deși nu este o infecție, poate fi asociată cu suprainfecții bacteriene, în special în cazurile grave, cu leziuni exudative.

  8. Pioderma gangrenosum: O afecțiune inflamatorie rară și necrotizantă care duce la formarea de ulcere cu margini violacee și cruste.

În cazul oricăror leziuni crustoase suspecte sau persistente pe piele, este esențială consultarea unui dermatolog sau medic pentru evaluare și tratament adecvat. În funcție de cauza subiacentă a leziunilor, tratamentele variază de la antibiotice și antivirale la terapie topică și imunomodulatoare.