Parotidita epidemica (Oreionul sau infectia urliana), simptome, cauze, tratament

Parotidita epidemică, cunoscută și sub numele de oreion sau infecția urliană, este o boală virală contagioasă care afectează glandele salivare, în special glandele parotide. Această boală este cauzată de virusul oreionului, care se răspåndește prin contactul cu secrețiile salivare ale unei persoane infectate.

Simptome:

Simptomele obișnuite ale oreionului includ:

  • Umflarea dureroasă a glandelor parotide (glandele salivare situate sub și în spatele urechilor).
  • Durere și sensibilitate la mestecat sau înghițit.
  • Febra.
  • Oboseală.
  • Dureri de cap.
  • Dificultăți de înghițire.
  • Pierderea poftei de måncare.

În unele cazuri, oreionul poate cauza complicații, cum ar fi inflamația testiculelor la bărbați (orhita) sau inflamația ovarelor la femei (ooforita). Aceste complicații pot duce la scăderea fertilității.

Transmitere:

Oreionul este extrem de contagios și se răspåndește prin contactul cu saliva sau secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate. Acesta se poate transmite prin strănut, tuse, sărut și contact apropiat. Virusul oreionului poate supraviețui pe suprafețe timp de cåteva ore, ceea ce face ca transmiterea să fie ușoară în medii aglomerate, cum ar fi școlile sau campusurile universitare.

Prevenire:

Cel mai eficient mod de a preveni oreionul este vaccinarea. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este adesea administrat în copilărie și oferă protecție împotriva oreionului. Două doze de vaccin ROR sunt recomandate pentru copii. În plus, evitarea contactului cu persoanele infectate și practicarea igienei personale, cum ar fi spălarea regulată a måinilor, pot contribui la prevenirea răspåndirii virusului.

Tratament:

Nu există un tratament specific pentru oreion, iar boala obișnuită dispare de obicei de la sine în cåteva săptămåni. Tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor, cum ar fi durerea și febra, cu ajutorul medicamentelor analgezice și antipiretice. Este important să se evite contactul apropiat cu alte persoane pentru a preveni răspåndirea virusului.

Dacă suspectați că aveți oreion sau sunteți expus unui caz de oreion, consultați un medic pentru a primi diagnosticul corect și recomandările adecvate.