Pancreatita acuta, simptome, cauze, tratament

Pancreatita acută este o inflamație bruscă a pancreasului, o glandă situată în partea superioară a abdomenului, care are rolul de a produce enzime digestive și de a secreta hormoni, cum ar fi insulină. Pancreatita acută poate varia de la forme ușoare la severe și poate fi o afecțiune periculoasă, care necesită tratament medical de urgență.

Iată câteva aspecte cheie legate de pancreatita acută:

Cauze: Cele două cauze principale ale pancreatitei acute sunt:

  • Consumul excesiv de alcool: Abuzul de alcool este o cauză frecventă de pancreatită acută.
  • Calculi biliari: Blocarea canalelor pancreatice cu pietre biliare poate duce la inflamație. Alte cauze pot include infecții, leziuni ale pancreasului, medicamente sau boli autoimune.

Simptome: Simptomele pancreatitei acute pot varia, dar pot include dureri abdominale severe în partea superioară a abdomenului, greață, vărsături, balonare, febră și, în cazurile severe, șoc și insuficiență organica.

Diagnostic: Diagnosticul pancreatitei acute se bazează pe simptome, examen fizic și teste de laborator, inclusiv măsurarea nivelului enzimelor pancreatice din sânge. Imagistica medicală, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau ecografia abdominală, poate fi utilizată pentru a confirma inflamația pancreasului și pentru a evalua gradul de afectare.

Tratament: Tratamentul pancreatitei acute poate include:

  • Spitalizare pentru monitorizare și gestionarea simptomelor.
  • Aportul de lichide intravenoase pentru a preveni deshidratarea.
  • Alimentație intravenoasă sau dietă lichidă pentru a permite pancreasului să se odihnească.
  • Administrarea de medicamente pentru a controla durerea și pentru a gestiona inflamația.
  • În cazurile severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a elimina țesutul necrotic sau pentru a drena colecțiile de lichid.

Pancreatita acută poate fi o afecțiune gravă și poate necesita îngrijiri medicale de urgență. Este important să consultați imediat un medic dacă prezentați simptomele asociate acestei afecțiuni. Unele forme de pancreatită acută pot deveni cronice, cu recurențe periodice ale inflamației, ceea ce face importantă gestionarea corectă și prevenirea cauzelor subiacente.