Membrane si inele esofagiene, Inelul Schatzki, simptome, cauze, tratament

Membranele și inelele esofagiene sunt afecțiuni anatomice sau structurale care pot afecta esofagul, tubul muscular care transportă alimentele de la gât la stomac. Unul dintre aceste inele esofagiene este Inelul Schatzki.

 1. Inelul Schatzki:

  • Inelul Schatzki este o îngustare sau o structură inelară care apare în esofagul inferior.
  • Acest inel este de obicei situat la joncțiunea dintre esofagul inferior și stomac (denumită joncțiunea esofagogastrică).
  • Inelul Schatzki poate duce la dificultăți la înghițire (disfagie), mai ales în cazul alimentelor solide, care pot avea dificultăți în a trece de inel.
  • Cauza exactă a apariției Inelului Schatzki nu este întotdeauna clară, dar poate fi asociată cu refluxul acid și inflamația esofagului.
 2. Membranele esofagiene:

  • Membranele esofagiene sunt structuri subțiri sau benzi de țesut care pot acoperi sau îngusta lumenul esofagului.
  • Aceste membrane pot provoca simptome similare cu cele ale Inelului Schatzki, cum ar fi dificultăți la înghițire și disconfort în timpul consumului de alimente.

Diagnosticul Inelului Schatzki și al membranelor esofagiene implică de obicei utilizarea endoscopiei, care permite medicului să vizualizeze direct esofagul. Tratamentul pentru aceste condiții poate implica dilatarea (largirea) inelului sau a membranei folosind un balon endoscopic sau proceduri chirurgicale în unele cazuri.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre simptomele dumneavoastră și să efectuați investigațiile necesare pentru a determina cauza exactă și a elabora un plan de tratament adecvat.