Andropauza, simptome, cauze, tratament

Andropauza, uneori denumită și "menopauză masculină", se referă la o scădere graduală a nivelurilor hormonului masculin testosteron care poate apărea la bărbații de vårstă mijlocie și mai înaintată. Acest declin poate fi asociat cu simptome similare menopauzei la femei, deși schimbările sunt mai subtile și se întind pe o perioadă mai lungă de timp.

Simptome:

Simptomele andropauzei pot varia de la un individ la altul, dar pot include:

 • Oboseală sau scădere a energiei.
 • Disfuncție erectilă.
 • Scăderea libidoului (interesului sexual).
 • Scăderea masei musculare și creșterea în greutate.
 • Pierderea densității osoase.
 • Stări de spirit fluctuante, depresie sau iritabilitate.
 • Dificultăți de concentrare și de memorare.
 • Scăderea părului de pe corp și față.
 • Creșterea sånilor (ginecomastie).
 • Insomnie sau alte modificări ale modelului de somn.

Cauze:

Nivelurile de testosteron la bărbați încep să scadă în mod natural cu îmbătrånirea, începånd de obicei în jurul vårstei de 30 de ani. Declinul este lent, cu aproximativ 1% pe an. Deși scăderea nivelului de testosteron este un fenomen natural, anumite afecțiuni medicale (cum ar fi hipogonadismul) pot accelera acest proces.

Tratament:

Tratamentul pentru andropauză se concentrează pe gestionarea simptomelor și poate include:

 1. Terapia de substituție cu testosteron (TST): Acest tratament implică administrarea de testosteron pentru a compensa scăderea naturală a hormonilor. Se poate administra sub formă de gel, plasture, injectabil sau alte forme.

 2. Medicamente pentru disfuncția erectilă: Dacă disfuncția erectilă este un simptom major, medicamentele cum ar fi sildenafilul (Viagra), tadalafilul (Cialis) și altele pot fi utile.

 3. Antidepresive: Pot fi recomandate în cazul în care bărbatul prezintă simptome semnificative de depresie sau anxietate.

 4. Terapie și consiliere: Ajută la gestionarea stărilor de spirit fluctuante, anxietății și altor simptome psihologice.

 5. Exerciții fizice și o dietă echilibrată: Acestea pot ajuta la combaterea simptomelor, cum ar fi scăderea masei musculare, creșterea în greutate și osteoporoza.

Este esențial ca bărbații care cred că suferă de andropauză să consulte un medic, de preferință un endocrinolog, pentru o evaluare corectă și pentru a stabili cea mai bună abordare terapeutică. De asemenea, este important să se evalueze riscurile și beneficiile terapiei cu testosteron înainte de a începe tratamentul.

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

3 Produs(e)

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

3 Produs(e)

Andropauza
Minimal Price: 110.00
5.0 / 1 Review(s)