Conjunctivita fungica, simptome, cauze, tratament

Conjunctivita fungică este o inflamație a conjunctivei, membrana subțire și transparentă care acoperă partea anterioară a globului ocular și partea interioară a pleoapelor, cauzată de infecția cu fungi. Deși este mai rară comparativ cu alte tipuri de conjunctivită (bacteriană, virală, alergică), conjunctivita fungică poate fi gravă și poate necesita un tratament îndelungat.

Etiologie:

Majoritatea cazurilor de conjunctivită fungică sunt cauzate de specii de fungi filamentari, cum ar fi Aspergillus, Fusarium și Candida. Infecția poate surveni după traume oculare cu materiale vegetale, utilizarea prelungită a corticosteroizilor topici, afecțiuni sistemice care suprimă sistemul imunitar sau în urma unor intervenții chirurgicale oculare.

Simptome:

Simptomele conjunctivitei fungice pot include:

  • Roșeață oculară
  • Secreție oculară densă și filamentară
  • Senzație de corp străin sau disconfort ocular
  • Sensibilitate crescută la lumină (fotofobie)
  • Edem palpebral
  • Måncărime sau arsură la nivelul ochilor

Diagnostic:

Diagnosticul se bazează pe manifestările clinice și pe examenul microscopiei directe și al culturilor din secreția conjunctivală pentru a identifica fungi specifici.

Tratament:

Tratamentul conjunctivitei fungice constă în utilizarea de antifungice topice, cum ar fi natamicina sau voriconazol. În cazurile severe sau rezistente, pot fi necesare antifungice sistemice. Durata tratamentului depinde de gravitatea infecției și de tipul de ciuperca implicată. Este esențială identificarea și tratarea cauzei subiacente pentru a preveni recurența infecției.

Prevenție:

Pentru a preveni conjunctivita fungică, este important să evitați traumatismele oculare, mai ales cele implicånd materiale vegetale, să urmați recomandările medicului în ceea ce privește utilizarea medicamentelor topice și să practicați o bună igienă a ochilor.

Dacă suspectați că aveți conjunctivită fungică, este esențial să căutați îngrijire medicală de specialitate cåt mai repede posibil. Oftalmologul poate evalua gravitatea afecțiunii și poate recomanda un plan de tratament corespunzător.