Conjunctivita herpetica, simptome, cauze, tratament

Conjunctivita herpetică este o inflamație a conjunctivei (membrana care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor) cauzată de virusul herpes simplex (HSV). Există două tipuri principale de virus herpes simplex: HSV-1 (care cauzează, de obicei, herpesul oral) și HSV-2 (care cauzează, de obicei, herpesul genital). Conjunctivita herpetică este cel mai frecvent asociată cu HSV-1.

Simptome:

Simptomele conjunctivitei herpetice pot include:

  • Roșeață oculară
  • Måncărime sau senzație de arsură în ochi
  • Sensibilitate la lumină (fotofobie)
  • Vezicule sau ulcerații pe pleoape
  • Secreții din ochi
  • Senzația de corp străin în ochi
  • Umflarea pleoapelor

Diagnostic:

Diagnostizarea conjunctivitei herpetice se bazează pe prezentarea clinică și, adesea, pe prezența leziunilor caracteristice pe pleoapă sau pe pielea din jurul ochiului. Pentru a confirma diagnosticul, se poate recolta o probă de la suprafața ochiului pentru a detecta prezența virusului prin PCR sau alte metode de laborator.

Tratament:

Tratamentul conjunctivitei herpetice se concentrează pe controlul infecției virale și pe reducerea simptomelor. Picăturile antivirale, precum trifluridina sau aciclovir, pot fi prescrise. De asemenea, se pot recomanda picături antiinflamatorii pentru a reduce roșeața și umflarea. În cazurile severe, se pot prescrie medicamente antivirale pe cale orală.

Este esențial ca pacienții cu conjunctivită herpetică să urmeze instrucțiunile medicului și să evite să se atingă la ochi sau să distribuie prosoape sau lenjerie cu alte persoane, deoarece virusul poate fi transmis.

Complicații:

Dacă nu este tratată corespunzător, conjunctivita herpetică poate cauza complicații, cum ar fi keratita herpetică (o infecție a corneei) care poate afecta vederea și poate necesita tratament mai intensiv.

Prevenire:

Prevenirea recăderilor și a răspåndirii infecției include evitarea contactului direct cu leziunile herpetice, spălarea måinilor în mod regulat și evitarea să se atingă la ochi.