Anchiloglosia - limba fixată, simptome, cauze, tratament naturist

Anchiloglosia, cunoscută și sub numele de „limba fixată” sau „limba scurtă”, este o afecțiune congenitală în care frâul lingual (banda subțire de țesut care leagă partea de jos a limbii de partea de jos a gurii) este anormal de scurt și groas. Acest lucru poate limita mobilitatea limbii.

Simptomele anchilglosiei pot include:

  • Dificultate în ridicarea limbii la palat sau în mișcarea acesteia dintr-o parte în alta.
  • Probleme la alăptare pentru sugari.
  • Dificultate în vorbire sau articulare.
  • Probleme la mâncare.
  • Dificultate în linsul buzelor sau în sărut.
  • Aspect al limbii în formă de inimă atunci când este ridicată, datorită tracțiunii exercitate de frâul scurt.

Cauze: Anchiloglosia este o afecțiune congenitală, ceea ce înseamnă că este prezentă de la naștere. Cauza exactă a anchiloglosiei este necunoscută, dar poate apărea ca o trăsătură ereditară în unele familii.

Tratament: Nu toți cei cu anchiloglosie necesită tratament. Decizia de a interveni depinde în mare măsură de gradul de severitate și de simptomele asociate.

  • Frenotomie: Pentru sugarii care au probleme de alăptare datorită anchiloglosiei, un tratament simplu și rapid este frenotomia. În această procedură minoră, medicul folosește o foarfecă pentru a tăia frâul lingual. Procedura este adesea fără durere pentru sugari, deoarece frâul poate avea puține vase de sânge sau nervi.

  • Frenuloplastie: În cazuri mai severe sau atunci când frenotomia nu a reușit sau nu este considerată adecvată, se poate recomanda o procedură mai complexă numită frenuloplastie. Aceasta implică tăierea frâului și suturarea plăgii pentru a permite o vindecare mai bună și o mișcare mai mare a limbii.

După intervenția chirurgicală, pot fi recomandate exerciții de limbă pentru a îmbunătăți mobilitatea limbii și a preveni reatasarea țesutului.

Prognostic: Cu intervenție adecvată, majoritatea persoanelor cu anchiloglosie pot avea o mobilitate normală a limbii și pot vorbi, mânca și funcționa normal. Cu toate acestea, în absența tratamentului, anchiloglosia poate duce la probleme de vorbire sau alimentație și poate afecta calitatea vieții.