Boala periapicală, simptome, cauze, tratament

Boala periapicală se referă la un grup de afecțiuni inflamatorii care afectează regiunea din jurul vårfului rădăcinii unui dinte. Aceasta zonă, cunoscută sub numele de "zonă periapicală", este locul unde ligamentul periodontal se atașează la rădăcina dintelui și este adiacentă osului alveolar.

Cauzele comune ale bolii periapicale includ:

  1. Infecții bacteriene: Acestea pot apărea ca rezultat al unei carii profunde, care atinge pulpa dintelui și duce la moartea acesteia. Bacteriile pot coloniza pulpa și se pot răspåndi către zona periapicală.
  2. Traumatism: Un traumatism sau o accidentare a dintelui poate duce la necroza pulpei și, ulterior, la o inflamație periapicală.
  3. Restaurări dentare profunde: Unele tratamente dentare pot provoca inflamație dacă se apropie prea mult de pulpa.

Tipuri de boli periapicale:

  1. Granulom periapical: Aceasta este o masă de țesut granulomatos care se formează în jurul vårfului rădăcinii ca răspuns la o infecție. Este o leziune cronică, asimptomatică.
  2. Chist periapical: Acesta este un sac închis umplut cu lichid sau material semi-solid care se dezvoltă în regiunea periapicală. Poate să apară dintr-un granulom periapical.
  3. Abces periapical: Este o acumulare de puroi în regiunea periapicală, de obicei ca rezultat al unei infecții acute. Pacientul poate prezenta durere, umflare și posibil febră.

Tratament:

  1. Tratament endodontic (tratarea canalului radicular): Este tratamentul de elecție pentru majoritatea bolilor periapicale. Procedura constă în îndepărtarea pulpei infectate sau moarte, curățarea, dezinfectarea și umplerea canalului radicular.
  2. Extracția dintelui: În cazuri grave sau dacă dintele este prea deteriorat pentru a fi salvat, extracția poate fi necesară.
  3. Chirurgia periapicală: Pentru leziuni periapicale mari sau persistente, o intervenție chirurgicală poate fi necesară pentru a îndepărta leziunea și a curăța zona.

Pacienții cu simptome sau semne de boală periapicală trebuie să consulte un medic stomatolog sau un endodont pentru evaluare și tratament. Prevenirea bolilor periapicale prin igienă orală adecvată și controale dentare regulate este, de asemenea, esențială.