Dintii supranumerari, simptome, cauze, tratament naturist

Dinții supranumerari, cunoscuți și sub numele de hiperdonție, reprezintă dinți care apar în plus față de setul normal de dinți primari sau permanenți. Acești dinți suplimentari pot apărea în orice zonă a arcului dentar, atåt în maxilar cåt și în mandibulă.

Cauze:

Cauza exactă a apariției dinților supranumerari nu este cunoscută, dar se crede că este legată de factori genetici. Există și anumite afecțiuni și sindroame, cum ar fi sindromul Gardner și cleidocranial dysplasia, care sunt asociate cu apariția mai multor dinți supranumerari.

Tipuri:

  1. Mesiodens: Este tipul cel mai frecvent de dinte supranumerar și apare între incisivii centrali superiori. De obicei, are o formă conică.

  2. Distomolar (sau al patrulea molar): Apare în spatele molarelor de minte în regiunea molară.

  3. Paramolar: Un dinte supranumerar care apare în regiunea premolară.

Simptome și Complicații:

Dinții supranumerari pot fi asimptomatici și sunt adesea descoperiți în timpul unui examen radiografic de rutină. Cu toate acestea, pot provoca unele probleme, cum ar fi:

  • Impiedicarea erupției dinților normali.
  • Deplasarea sau rotația dinților adiacenți.
  • Formarea de chisturi sau tumori.
  • Crearea de spații între dinți sau probleme de aliniere.
  • Provoacă dureri sau disconfort.

Tratament:

Tratamentul pentru dinții supranumerari depinde de localizarea, forma și orientarea lor, precum și de prezența sau absența simptomelor.

  • Extracția: Deseori, dinții supranumerari sunt extrași, în special dacă interferează cu erupția dinților normali sau cauzează alte complicații.

  • Observație: În cazurile în care dinte supranumerar nu provoacă nicio problemă și nu este probabil să o facă în viitor, medicul dentist poate decide să monitorizeze în loc să îl extragă.

Dacă bănuiți că aveți un dinte supranumerar sau dacă ați fost diagnosticat cu unul, este esențial să discutați cu un stomatolog sau cu un chirurg oral și maxilofacial despre opțiunile de tratament și despre orice posibile complicații.