Ptialism (hipersalivatie, sialoree), simptome, cauze, tratament naturist

Ptialismul, cunoscut și sub denumirea de hipersalivație sau sialoree, se referă la producerea și/sau reținerea excesivă de salivă în gură. Aceasta poate fi rezultatul unei producții crescută de salivă sau a unei scăderi a capacitații de a înghiți sau de a menține saliva în gură.

Cauze

Există numeroase cauze care pot contribui la apariția ptialismului:

 1. Afecțiuni neurologice: Anumite afecțiuni, precum paralizia cerebrală, boala Parkinson, scleroza laterală amiotrofică și sindromul Rett, pot afecta abilitatea de a înghiți sau de a controla mușchii gurii, ducând la acumularea de salivă.

 2. Afecțiuni orale: Leziuni sau infecții orale, aparate dentare, teething la bebeluși, tumori orale sau amigdale umflate pot provoca disconfort și pot crește producția de salivă.

 3. Expunere la toxine: Intoxicația cu metale grele sau expunerea la anumite pesticide poate duce la hipersalivație.

 4. Medicamente: Unele medicamente pot cauza hipersalivație ca efect secundar, inclusiv medicamente antipsihotice, cum ar fi clozapina.

 5. Sarcina: Unele femei pot experimenta hipersalivație ca simptom al sarcinii, în special în timpul primului trimestru.

 6. Reflux gastroesofagian: Refluxul acidului din stomac în esofag poate irita mucoasa, determinând o producție crescută de salivă.

 7. Afecțiuni genetice: Anumite boli genetice rare pot fi asociate cu hipersalivație.

 8. Alte cauze: Rabia, tuberculoza, sifilisul și botulismul sunt exemple de boli infecțioase care pot cauza hipersalivație.

Tratament

Tratamentul ptialismului se axează pe cauza sa subiacentă. Abordările pot varia de la simple metode de gestionare și terapie fizică la medicamente și proceduri chirurgicale.

 • Gestionare și terapie fizică: Poate include exerciții de înghițire, poziționarea capului pentru a ajuta la drenaj și folosirea unor echipamente specifice pentru a controla salivarea.

 • Medicamente: Anticolinergicele pot fi folosite pentru a reduce producția de salivă. Botoxul (toxina botulinică) poate fi, de asemenea, injectat în glandele salivare pentru a reduce producția.

 • Proceduri chirurgicale: În cazurile severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a lega ductele salivare sau a reloca ductele, astfel încât saliva să se scurgă într-o parte mai posterioară a gurii, făcând-o mai ușor de înghițit.

Dacă observați simptome de hipersalivație, este important să consultați un medic pentru a determina cauza și pentru a discuta opțiunile de tratament.