Stomatopatiile purtatorului de proteza dentara, simptome, cauze, tratament naturist

Stomatopatiile purtătorilor de proteză dentară se referă la o serie de afecțiuni ale mucoasei orale asociate cu purtarea protezelor dentare. Acestea pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv protezele prost adaptate, igiena orală și proteză precară, infecții și alți factori. Cele mai frecvente stomatopatii legate de purtarea protezelor sunt:

  1. Stomatita protezoasă: Este cea mai frecventă afecțiune asociată cu protezele dentare. Se manifestă prin roșeață și inflamație a mucoasei orale sub proteză, adesea pe palatul dur. Adesea, aceasta este asociată cu o infecție fungică, în special Candida albicans.

  2. Traumă mecanică: Datorată protezelor prost adaptate sau deteriorate, pot apărea ulcerații, bătături sau zone traumatizate pe mucoasa orala.

  3. Hiperplazie fibroasă inflamatorie: Cunoscută și sub denumirea de „granulomul de proteză”, este o proliferare excesivă a țesutului conjunctiv ca răspuns la trauma cronică din cauza unei proteze prost adaptate.

  4. Hiperplazia epitelială: Se referă la creșteri mici, nedureroase, care se pot dezvolta sub o proteză prost adaptată.

  5. Cheratoză palatală: Este caracterizată prin formarea de mici papule pe palat, adesea ca răspuns la o proteză prost adaptată.

  6. Reacții alergice: Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la materialele din care sunt fabricate protezele, precum monomerii de metacrilat. Se pot manifesta prin roșeață, mâncărime și chiar vezicule în mucoasa orală.

Tratamentul și prevenirea stomatopatiilor purtătorului de proteză dentară implică:

  • Asigurarea unei igiene corespunzătoare a protezei: Curățarea zilnică și păstrarea ei afară noaptea sau cel puțin câteva ore pe zi.
  • Verificarea și ajustarea periodică a protezei de către un medic stomatolog sau protezist.
  • Tratamentul specific al infecțiilor sau afecțiunilor asociate.
  • În cazurile în care proteza nu mai este adaptată corespunzător, poate fi necesară confecționarea unei noi proteze.

Pacienții care poartă proteze dentare ar trebui să fie conștienți de importanța igienei orale și a protezei, să se prezinte la controale periodice la medicul stomatolog și să comunice orice simptom sau disconfort asociat cu purtarea protezei.