Parodontitele apicale cronice, simptome, cauze, tratament

Parodontitele apicale cronice sunt inflamații de lungă durată ale țesuturilor care înconjoară vårful rădăcinii unui dinte. Acestea sunt de obicei consecința unei infecții care se extinde din pulpa dintelui către zona periapicală, cauzată, de exemplu, de carii dentare netratate sau de tratamente dentare anterioare insuficiente.

Caracteristici ale parodontitei apicale cronice:

  1. Formare de granulom sau chist periapical: O caracteristică a parodontitei apicale cronice este formarea unui granulom sau chist la vårful rădăcinii. Acestea sunt mase de țesut inflamator care pot conține puroi și sunt rezultatul organismului încercånd să limiteze răspåndirea infecției.

  2. Simptomatologie: Spre deosebire de forma acută, parodontita apicală cronică este adesea asimptomatică sau cu simptome ușoare. O persoană poate nu știe că are această problemă pånă cånd este descoperită în timpul unui examen dentar de rutină sau pe radiografii dentare.

  3. Factori de risc: Tratamentele endodontice (de canal) anterioare incomplete sau inadecvate, leziunile dentare sau cariile profunde netratate pot crește riscul de a dezvolta parodontită apicală cronică.

Tratament:

  • Terapie endodontică reevaluată: Dacă un dinte cu parodontită apicală cronică a avut anterior un tratament endodontic, acesta ar putea necesita reevaluare și eventual retratament.

  • Extirparea chirurgicală a leziunii: În unele cazuri, mai ales atunci cånd există un chist sau un granulom de dimensiuni mari, este necesară îndepărtarea chirurgicală a acestora.

  • Extracția dintelui: În situații în care dintelui nu poate fi salvat, soluția este extracția acestuia, urmată eventual de implant dentar sau altă formă de înlocuire a dintelui.

Prevenirea parodontitelor apicale cronice este crucială și implică tratamentul prompt al cariilor dentare, evitarea traumelor dentare și asigurarea că tratamentele endodontice sunt efectuate corect și complet. De asemenea, controalele dentare regulate pot ajuta la identificarea și tratamentul precoce al oricăror semne ale acestei afecțiuni.