Lombalgia cronica nespecifica, simptome, cauze, tratament

Lombalgia cronică nespecifică se referă la o durere lombară persistentă care durează mai mult de 12 săptămâni și nu este asociată cu o cauză specifică sau o leziune identificabilă a coloanei vertebrale sau a structurilor adiacente. Aceasta este o problemă comună și poate fi cauzată de mai mulți factori. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament:

Simptome: Simptomele lombalgiei cronice nespecifice pot varia de la persoană la persoană, dar pot include următoarele:

 1. Durere persistentă: Durerea lombară este prezentă în mod constant sau recurent timp de cel puțin 12 săptămâni.
 2. Durere surdă sau plictisitoare: Durerea poate fi descria ca fiind surdă, plictisitoare sau arzătoare și poate fi localizată în zona lombară sau se poate extinde spre fese sau picioare.
 3. Rigiditate sau disconfort: Persoanele cu lombalgie cronică pot prezenta rigiditate sau disconfort în zona lombară.
 4. Limitarea mișcărilor: Durerea poate duce la limitarea mișcărilor sau la dificultate în efectuarea activităților zilnice.

Cauze: Lombalgia cronică nespecifică poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv:

 1. Suprasolicitarea musculară sau a articulațiilor: Poziții incorecte sau activități care pun presiune excesivă asupra spatelui pot contribui la durere.
 2. Îmbătrânirea: Pe măsură ce îmbătrânim, discurile intervertebrale pot suferi uzură, ceea ce poate duce la lombalgie.
 3. Stil de viață sedentar: Lipsa de exerciții fizice sau slăbirea mușchilor de spate poate crește riscul de durere lombară.
 4. Obiceiuri de viață nesănătoase: Fumatul, alimentația necorespunzătoare și stresul pot contribui la durere.
 5. Factori emoționali: Stresul, anxietatea sau depresia pot amplifica percepția durerii și pot contribui la durere cronică.

Tratament: Tratamentul lombalgiei cronice nespecifice poate implica o abordare multidisciplinară și poate include următoarele măsuri:

 1. Exerciții fizice și terapie fizică: Programul de exerciții fizice și terapia fizică pot ajuta la întărirea mușchilor de spate, îmbunătățirea flexibilității și reducerea durerii.

 2. Medicație: Medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS), analgezicele sau relaxantele musculare pot fi prescrise pentru a ajuta la controlul durerii și inflamației.

 3. Terapie cognitiv-comportamentală (CBT): CBT poate ajuta la gestionarea factorilor emoționali și la dezvoltarea de tehnici pentru a face față durerii.

 4. Acupunctură sau masaj terapeutic: Aceste terapii alternative pot oferi alinare temporară de durere.

 5. Schimbarea stilului de viață: Adoptarea unui stil de viață sănătos, cum ar fi renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase și gestionarea stresului, poate ajuta la reducerea durerii.

 6. Infiltratii cu corticosteroizi: În anumite cazuri, medicul poate recomanda injecții cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și durerea.

 7. Intervenție chirurgicală: Pentru un număr foarte mic de cazuri, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune, dar este rar indicată și se efectuează numai după o evaluare riguroasă.

Este important să discutați cu un medic sau cu un specialist în sănătatea spatelui pentru a evalua cauza durerii și pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat. De asemenea, trebuie să respectați recomandările medicului și să urmați tratamentul pentru a reduce durerea și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.