Lombalgia acută, simptome, cauze, tratament

Lombalgia acută, cunoscută și sub denumirea de durere lombară acută sau "durere de spate inferioară", este o afecțiune caracterizată prin apariția bruscă a durerii în zona inferioară a spatelui, adesea în regiunea lombară. Această durere poate fi cauzată de mai mulți factori și poate necesita tratament pentru a ameliora simptomele și pentru a preveni recurențele. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament:

Simptome: Lombalgia acută poate manifesta următoarele simptome:

 1. Durere bruscă: Durerea în zona lombară apare de obicei brusc și poate fi de intensitate variabilă, de la ușoară la severă.
 2. Dificultate în mișcare: Durerea poate face dificilă mișcarea sau schimbarea poziției corpului.
 3. Rigiditate musculară: Muschii din zona lombară pot deveni rigizi și tensionați.
 4. Limitarea mobilității: Durerea poate afecta capacitatea de a efectua mișcări normale, cum ar fi aplecarea, îndoirea sau rotirea trunchiului.

Cauze: Lombalgia acută poate avea mai multe cauze, printre care se numără:

 1. Leziuni și traumatisme: Căderile, loviturile sau alte leziuni ale spatelui pot provoca durere lombară acută.
 2. Suprasolicitarea musculară: Ridicarea greutăților grele sau mișcările brusce pot duce la suprasolicitarea mușchilor spatelui inferior.
 3. Poziție incorectă: Postura incorectă sau poziția incorectă la locul de muncă sau în timpul activităților zilnice poate provoca durere lombară.
 4. Sciatică: O presiune asupra nervului sciatic, care se extinde de-a lungul spatelui inferior și piciorului, poate provoca durere lombară acută, inclusiv durere în picior.
 5. Hernia de disc: O hernie de disc în zona lombară poate irita nervii și poate cauza durere.
 6. Infecții sau inflamații: Infecțiile sau inflamațiile la nivelul coloanei vertebrale pot provoca durere lombară.

Tratament: Tratamentul pentru lombalgia acută poate varia în funcție de cauza și severitatea durerii, dar poate include următoarele măsuri:

 1. Odihna: Repausul poate ajuta la reducerea stresului asupra zonei afectate și la ameliorarea durerii.
 2. Medicație: Analgezicele sau antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS) pot fi prescrise pentru a controla durerea și inflamația.
 3. Terapie fizică: Un fizioterapeut poate recomanda exerciții de întindere și întărire a mușchilor spatelui pentru a îmbunătăți flexibilitatea și forța.
 4. Aplicarea căldurii sau a gheții: Aplicarea locală de căldură sau gheață poate ajuta la ameliorarea durerii și inflamației.
 5. Masaj terapeutic: Masajul poate ajuta la relaxarea mușchilor tensionați și la reducerea durerii.
 6. Chiropractica sau osteopatia: Aceste abordări terapeutice pot ajuta la corectarea disfuncțiilor coloanei vertebrale care pot contribui la durere.

Este important să discutați cu un medic sau cu un specialist în sănătatea spatelui dacă aveți lombalgia acută, mai ales dacă durerea persistă sau se agravează. Diagnosticarea corectă a cauzei durerii este esențială pentru a stabili un plan de tratament adecvat și pentru a preveni complicațiile pe termen lung.