Leziuni traumatice ale creierului, simptome, cauze, tratament

Leziunile traumatice ale creierului (LTC) sunt daune la nivelul creierului cauzate de o traumă fizică, cum ar fi o lovitură puternică la cap sau un accident. Aceste leziuni pot varia în gravitate de la ușoare la severe și pot avea simptome, cauze și tratamente diferite în funcție de gradul de afectare. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament:

Simptome: Simptomele leziunilor traumatice ale creierului pot varia în funcție de severitatea leziunii și pot include următoarele:

 1. Dureri de cap: Acestea pot fi ușoare sau severe și pot apărea imediat după traumatism sau în orele și zilele următoare.
 2. Amorțeală sau slăbiciune în extremități: Pot apărea schimbări în senzație sau forță în brațe și picioare.
 3. Tulburări de vedere: Cum ar fi vedere încețoșată sau dublă.
 4. Tulburări de echilibru sau coordonare: Dificultăți în menținerea echilibrului sau în efectuarea mișcărilor coordonate.
 5. Tulburări de memorie sau concentrare: Dificultăți în concentrare, amnezie sau confuzie.
 6. Schimbări de dispoziție sau comportament: Cum ar fi iritabilitatea, anxietatea sau depresia.
 7. Vărsături sau greață: Aceste simptome pot apărea imediat după traumatism.

Cauze: Cauzele leziunilor traumatice ale creierului sunt legate de evenimentele care determină o traumă fizică asupra capului sau creierului, cum ar fi:

 1. Accidente rutiere: Coliziunile auto sunt o cauză comună de LTC.
 2. Căderi: Căderea de la înălțime sau pe suprafețe dure poate provoca LTC.
 3. Lovituri la cap: Loviturile la cap, cum ar fi cele suferite în timpul sporturilor sau în conflicte, pot cauza LTC.
 4. Explozii: Personalul militar și alții care sunt expuși la explozii pot dezvolta LTC.
 5. Traume sportive: Sporturile de contact și activitățile sportive pot duce la LTC, mai ales în absența echipamentului de protecție adecvat.

Tratament: Tratamentul LTC depinde de gravitatea leziunii. Opțiunile pot include:

 1. Odihnă și monitorizare: Pentru LTC ușoare, odihna și monitorizarea simptomelor pot fi suficiente. Este important să se evite stresul suplimentar și activitățile care ar putea crește riscul de leziuni suplimentare ale capului.
 2. Medicație: Pentru controlul durerii sau a simptomelor specifice, pot fi prescrise medicamente.
 3. Terapie fizică și recuperare: În cazul LTC moderate sau severe, terapia fizică și terapia de recuperare pot ajuta la restabilirea funcției motorii și cognitive.
 4. Intervenție chirurgicală: Pentru cazurile severe, în care există leziuni structurale ale creierului, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a reduce presiunea intracraniană sau pentru a repara leziunile.

Este esențial să se căute îngrijire medicală imediată în caz de traumatism cranian sau dacă există suspiciunea unei leziuni traumatice ale creierului. Ignorarea simptomelor sau agravarea leziunii pot avea consecințe grave pentru sănătate. Diagnosticarea și tratamentul precoce pot contribui la recuperarea mai bună și la reducerea riscului de complicații pe termen lung.