Anomalia (boala) Ebstein, simptome, cauze, tratament

Boala Ebstein este o malformație congenitală rară a inimii, caracterizată printr-o poziționare anormală a valvei tricuspide, una dintre cele patru valve ale inimii, care separă atriul drept de ventriculul drept. În mod normal, valva tricuspide are trei “labe” (sau cuspide) și este situată între atriul drept și ventriculul drept.

Caracteristici

În anomalia Ebstein, una sau mai multe dintre cuspidele valvei tricuspide sunt aderente la peretele inimii și sunt deplasate în jos, în ventriculul drept, ceea ce duce la mărirea atriului drept și micșorarea ventriculului drept.

Simptome

Simptomele variază în funcție de severitatea afecțiunii și pot include:

  • Dispnee (dificultăți de respirație)
  • Oboseală
  • Palpitații
  • Edem (umflarea membrelor inferioare)
  • Cianoza (colorarea în albastru a pielii și a mucoaselor)
  • Ascită (lichid în abdomen)

Tratament

Tratamentul depinde de severitatea bolii și de prezența simptomelor. Unele persoane cu anomalie Ebstein ușoară pot să nu necesite tratament. În cazurile severe, pot fi necesare medicamente, proceduri cateterism cardiac, sau intervenții chirurgicale pentru a trata anomalia și a ameliora simptomele. Uneori, tratamentul poate fi direcționat spre gestionarea simptomelor, cum ar fi aritmii sau insuficiență cardiacă, asociate cu această condiție.

Prognostic

Prognosticul pentru persoanele cu anomalia Ebstein variază în funcție de gravitatea afecțiunii și de eventualele afecțiuni asociate. Cu management adecvat, mulți pacienți cu anomalie Ebstein pot duce vieți relativ normale, dar unii pot avea nevoie de îngrijiri medicale pe tot parcursul vieții.

Este important ca persoanele cu anomalia Ebstein să fie monitorizate regulat de un cardiolog, mai ales dacă apar noi simptome sau dacă simptomele existente se agravează.