Limfadenita mezenterica, simptome, cauze, tratament

Limfadenita mezenterică este o afecțiune în care ganglionii limfatici din mezenter, care este un țesut care leagă intestinul de peretele abdominal, devin inflamați. Această inflamație a ganglionilor limfatici poate fi cauzată de infecții sau de alte afecțiuni medicale.

Cauze ale limfadenitei mezenterice:

  1. Infecții: Aceasta este cea mai frecventă cauză. Infecțiile gastrointestinale, cum ar fi infecțiile intestinale sau infecțiile apendicelui, pot duce la inflamația ganglionilor limfatici mezenterici în timpul răspunsului imun al organismului la infecție.

  2. Boli inflamatorii intestinale: Persoanele cu boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, pot dezvolta limfadenită mezenterică ca parte a inflamației cronice.

  3. Neoplazii: În unele cazuri, cancerul poate afecta ganglionii limfatici mezenterici.

  4. Alte afecțiuni medicale: Alte afecțiuni, cum ar fi boala celiacă sau lupusul, pot contribui la inflamația ganglionilor limfatici mezenterici.

Simptome ale limfadenitei mezenterice:

Simptomele limfadenitei mezenterice pot varia, dar pot include:

  • Durere abdominală sau crampe.
  • Balonare.
  • Scădere în greutate neintenționată.
  • Febra.
  • Gaze intestinale excesive.
  • Diaree sau scaune moi.

Este important de menționat că limfadenita mezenterică poate apărea brusc sau se poate dezvolta treptat, în funcție de cauză.

Diagnostic și tratament:

Diagnosticul limfadenitei mezenterice implică de obicei o combinație de evaluare clinică, analize de sânge, imagistică medicală (cum ar fi tomografia computerizată sau ecografia) și, adesea, o biopsie a ganglionilor limfatici pentru a determina cauza exactă.

Tratamentul depinde de cauza subiacentă. Dacă infecția este cauza, antibioticele pot fi prescrise pentru tratarea infecției. În cazul altor cauze, tratamentul se va concentra pe gestionarea afecțiunii medicale subiacente.

Este important să consultați un medic dacă aveți simptome care pot sugera limfadenită mezenterică, deoarece aceasta poate fi cauzată de o serie de afecțiuni, inclusiv afecțiuni grave. Diagnosticul și tratamentul timpuriu pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la gestionarea afecțiunii subiacente.