Daltonismul, simptome, cauze, tratament

Daltonismul este o afecțiune ereditară în care o persoană nu poate distinge anumite culori. Acest lucru se datorează unei anomalii în celulele oculare responsabile de percepția culorilor, numite conuri. Cele mai afectate culori sunt în general roșul și verdele, dar pot exista și alte forme de daltonism.

Tipuri de daltonism:

  1. Protanopia (daltonism roșu): O persoană cu acest tip de daltonism vede nuanțele de roșu ca fiind gri-verzui și nu poate distinge roșul de verde. De asemenea, nuanțele de albastru și verde pot fi dificil de diferențiat.

  2. Deuteranopia (daltonism verde): Similar cu protanopia, persoanele cu această formă nu pot distinge verde de roșu, dar într-un mod diferit. Verdele apare ca fiind gri pal, în timp ce roșul apare ca fiind maroniu.

  3. Tritanopia (daltonism albastru-galben): Este mai rară și afectează capacitatea de a distinge albastrul de galben.

  4. Achromatopsia (absența completă a culorii): Este foarte rară și înseamnă că persoana vede doar în nuanțe de gri.

Cauze: Daltonismul este de obicei o afecțiune genetică, ceea ce înseamnă că este moștenită. Genele responsabile de daltonism sunt situate pe cromozomul X. Deoarece bărbații au doar un cromozom X, ei sunt mai susceptibili să moștenească daltonismul decât femeile (care au două cromozomi X).

Diagnostic: Cel mai frecvent test pentru diagnosticarea daltonismului este testul Ishihara, care constă în imagini compuse din buline colorate care formează un număr. Persoanele cu daltonism nu pot vedea numărul sau îl văd diferit față de persoanele cu vedere normală la culori.

Tratament: Nu există un tratament curativ pentru daltonism. Cu toate acestea, există anumite tehnologii și instrumente, cum ar fi lentilele colorate sau aplicațiile software, care pot ajuta persoanele cu daltonism să diferențieze culorile în anumite situații.

Este important pentru cei cu daltonism să își cunoască limitările, deoarece această afecțiune poate avea implicații în activitățile de zi cu zi și în alegerea carierei. De exemplu, un pilot sau un electrician ar putea avea dificultăți în performanța muncii lor dacă suferă de daltonism.