Edentatia totala, simptome, cauze, tratament naturist

Edentația totală reprezintă absența tuturor dinților naturali din cavitatea bucală. Aceasta poate fi un rezultat al unei serii de factori și poate avea impact semnificativ asupra calității vieții individului din punct de vedere funcțional, estetic și psihosocial.

Cauze ale edentației totale:

 1. Boala parodontală avansată: Aceasta este o cauză frecventă, unde pierderea suportului osos duce la pierderea dinților.
 2. Caria dentară severă: Deteriorarea masivă a dinților fără tratament adecvat.
 3. Boli sistemice: Boli precum osteoporoza pot afecta densitatea osoasă și pot contribui la pierderea dintilor.
 4. Extracții dentare: În unele cazuri, dinții sunt extrași intenționat datorită deteriorării sau bolii.
 5. Condiții congenitale: Rareori, unii indivizi pot să nu dezvolte dinți din cauze genetice.
 6. Traumatisme: Accidente care au ca rezultat pierderea tuturor dinților.

Consecințe ale edentației totale:

 • Dificultăți de masticație: Absența dinților face dificilă masticarea alimentelor, ceea ce poate afecta digestia și absorbția nutrienților.
 • Probleme fonetice: Pronunția anumitor cuvinte sau sunete poate fi dificilă.
 • Estetică și autoestimă: Absența dinților afectează aspectul facial, ceea ce poate duce la scăderea stimei de sine.
 • Atrofia osoasă: Lipsa dinților poate duce la resorbție osoasă, schimbånd conturul maxilarului și al feței.
 • Probleme digestive: Masticarea inadecvată poate duce la digestie necorespunzătoare și la alte complicații gastrointestinale.

Soluții pentru edentația totală:

 1. Proteze dentare totale (dentare complete): Acestea sunt dispozitive amovibile care înlocuiesc toți dinții. Protezele pot fi adaptate pentru maxilarul superior sau inferior sau pentru ambele.
 2. Implanturi dentare cu proteze overdenture: Implanturile dentare pot fi plasate în osul maxilar, iar peste acestea se atașează proteze care sunt mai stabile decåt protezele convenționale.
 3. Implanturi dentare cu lucrări fixe: În această opțiune, mai multe implanturi sunt plasate în maxilar, iar peste ele se fixează lucrări dentare (punți) care nu sunt amovibile de către pacient.

Este esențial pentru persoanele cu edentație totală să discute cu un medic stomatolog sau chirurg oral și maxilo-facial pentru a determina cea mai bună soluție de înlocuire a dinților și pentru a menține o sănătate orală adecvată.