Gangrena dentară, simptome, cauze, tratament naturist

Gangrena dentară, denumită și necroza pulpară, se referă la moartea țesuturilor vii din interiorul unui dinte, în special a pulpei dentare. Pulpă dentară este un țesut moale localizat în centrul dintelui și conține nervi și vase sanguine. Gangrena dentară poate rezulta dintr-o varietate de cauze, dar cea mai comună este progresia unei carii dentare profunde care infectează pulpa.

Cauze:

 1. Carii dentare profunde: Bacteriile pot pătrunde în interiorul dintelui și pot infecta pulpa.
 2. Traume dentare: O lovitură sau o fractură poate duce la întreruperea aprovizionării cu sânge a dintelui, conducând la moartea pulpară.
 3. Tratamente dentare repetitive: Lucrările dentare repetate pe un dinte pot cauza stres asupra pulpei.
 4. Coroane dentare deteriorate sau incorect adaptate: Pot permite bacteriilor să infiltreze și să infecteze pulpa.

Simptome:

 1. Durere: Poate fi intensă și persistentă sau poate dispărea odată cu moartea nervului.
 2. Disconfort la consumul de alimente reci sau calde.
 3. Umflătură sau absces în gingie în apropierea dintelui afectat.
 4. Discolorație a dintelui (adesea o nuanță mai închisă sau gri).
 5. Gust neplăcut sau miros neplăcut din gură.

Tratament:

 1. Tratament endodontic (tratament de canal): Procedura implică îndepărtarea pulpei necrozate, curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare, și apoi umplerea și sigilarea canalelor. După finalizarea tratamentului de canal, dintele poate necesita o coroană pentru a-l întări și proteja.
 2. Extracția: Dacă dintele este prea deteriorat sau dacă infecția este prea avansată, ar putea fi necesară extracția dintelui.

Prevenire:

 1. Igienă orală bună: Periajul regulat, folosirea aței dentare și controlul regulat la dentist pot ajuta la prevenirea cariilor și a altor probleme dentare.
 2. Protecție împotriva traumelor: Purtarea unui dispozitiv de protecție bucal în timpul sporturilor de contact sau a altor activități cu risc de traumă orală.
 3. Tratarea cariilor la timp: Abordarea promptă a cariilor sau a altor probleme dentare poate preveni progresia spre gangrena pulpară.

Este esențial să se trateze gangrena dentară cât mai curând posibil, deoarece infecția se poate răspândi la oasele și țesuturile din jur, ducând la complicații mai serioase.