Prezentația pelvină (pelviană)

Prezentarea pelvină, cunoscută și sub denumirea de prezentare pelviană, se referă la o situație în care fătul se află într-o poziție cu fesele sau picioarele îndreptate spre canalul de naștere, în locul capului, care este poziția normală și cea mai sigură pentru naștere. Acest tip de prezentare este observat în aproximativ 3-4% din toate sarcinile la termen.

Simptome

Prezentarea pelvină poate să nu fie asociată cu simptome specifice resimțite de mamă. De obicei, poziția fătului este identificată în timpul examinărilor fizice sau ecografice efectuate de către medicul obstetrician în cursul controalelor prenatale de rutină.

Cauze

Cauzele prezentării pelviene pot include:

  • Polihidramniosul sau o cantitate excesivă de lichid amniotic.
  • Anomalii uterine sau prezența fibromului uterin.
  • Sarcina multiplă.
  • Prematuritatea, deoarece fătii mai mici au mai mult spațiu să se miște în uter.
  • Anomalii ale fătului care împiedică acesta să adopte poziția normală cu capul în jos.
  • O placentă previa, care poate limita spațiul pentru mișcarea fătului.

Tratament

Tratamentul și managementul prezentării pelviene depind de mai mulți factori, inclusiv vârsta gestațională a fătului, sănătatea mamei și fătului, precum și experiența și preferințele medicului și ale mamei. Opțiunile includ:

  • Manevra Externă de Cefalizare (ECV): Aceasta este o tehnică prin care medicul încearcă să rotească manual fătul în poziție cefalică (cu capul în jos) prin aplicarea unei presiuni delicate pe abdomenul mamei. ECV este de obicei încercată după săptămâna 36 de sarcină și poate crește șansele de naștere vaginală.
  • Nașterea prin cezariană: Dacă ECV eșuează sau nu este posibilă, sau dacă există alte complicații, nașterea prin cezariană poate fi recomandată ca cea mai sigură opțiune pentru mamă și făt.
  • Naștere vaginală planificată: În anumite condiții, cu monitorizare atentă și într-un mediu medical bine pregătit, nașterea vaginală poate fi încă o opțiune pentru femeile cu prezentare pelvină. Decizia depinde de mulți factori, inclusiv poziția exactă a fătului și experiența medicului.

Decizia cu privire la modul de naștere este luată pe baza evaluării individuale a riscurilor și beneficiilor, cu considerarea preferințelor părintelui, dar întotdeauna punând siguranța mamei și a fătului pe primul loc. Este important ca femeile cu o prezentare pelvină să discute opțiunile de naștere cu medicul lor pentru a lua cea mai informată decizie.