Alopecie androgenica, simptome, cauze, tratament

Alopecia androgenică (sau calviția de tip masculin/feminin) este cea mai comună formă de cădere a părului și subțiere a acestuia la bărbați și femei. Acest tip de alopecie este influențat de gene și hormoni androgeni (precum testosteronul).

Caracteristici și simptome:

 • La bărbați:
  • Subțierea și retragerea liniei de păr de la tåmple.
  • Rarirea părului de pe vertex (partea superioară a capului) pånă la formarea unei "potcoave" de păr pe laterale și în spate.
 • La femei:
  • În general, femeile prezintă o subțiere difuză a părului pe întregul scalp, dar linia frontală a părului este adesea păstrată.
  • Alopecia androgenică la femei poate fi asociată cu alte semne de hiperandrogenism, cum ar fi acnee și hirsutism (creșterea excesivă a părului pe față sau corp).

Cauze:

Alopecia androgenică este legată de sensibilitatea foliculului pilos la dihidrotestosteron (DHT), un derivat al testosteronului. Foliculii piloși sensibili la DHT tind să se miniaturizeze (să devină mai mici), ceea ce scurtează durata de viață a fiecărui fir de păr și întårzie creșterea unor fire de păr noi.

Tratament:

 1. Minoxidil (Rogaine): Este disponibil fără prescripție medicală și se aplică pe scalp. Este disponibil pentru atåt bărbați, cåt și femei.
 2. Finasteride (Propecia): Este un medicament oral disponibil pe bază de rețetă numai pentru bărbați. Blochează acțiunea unor tipuri de enzime 5-alfa reductază care transformă testosteronul în DHT.
 3. Transplant de păr: Grefele de păr sunt prelevate din zonele cu păr mai des și transplantate în zonele chelie sau rarefiate.
 4. Terapie cu laser: Utilizează energie roșie pentru a stimula creșterea părului, dar eficacitatea acestei metode este încă discutabilă.

Se recomandă ca pacienții să discute cu dermatologi sau trichologi pentru a determina cel mai bun plan de tratament și pentru a discuta despre potențialele efecte secundare și beneficiile fiecărui tratament.