Acrodermatita enteropatica, simptome, cauze, tratament

Acrodermatita enteropatică este o afecțiune rară, de natură genetică, care se manifestă printr-o incapacitate de a absorbi zinc din dietă. Deoarece zincul este un mineral esențial pentru multe procese ale organismului, lipsa acestuia poate duce la apariția unor simptome specifice. Această afecțiune este autosomal recesivă, ceea ce înseamnă că amåndoi părinții trebuie să transmită gena defectuoasă pentru ca boala să se manifeste la copil.

Simptome:

  1. Erupții cutanate: Acestea sunt caracterizate prin prezența unor leziuni inflamatorii, cruste și vezicule, localizate în special la nivelul feței, måinilor și picioarelor.
  2. Alopecie: Căderea părului.
  3. Diaree: Poate fi severă și cronică.
  4. Retard în dezvoltarea fizică și neuropsihică la copiii afectați.
  5. Anomalii ale unghiilor: Acestea pot deveni subțiri și fragile.
  6. Conjunctivită.

Cauză:

Deficitul de zinc din organism este cauza directă a simptomelor. Aceasta este o boală genetică și se datorează unei mutații în gena care controlează absorbția zincului în intestin.

Diagnostic:

Diagnosticele diferențiale includ alte afecțiuni care produc erupții cutanate similare, cum ar fi dermatita seboreică sau dermatita atopică. Confirmarea diagnosticului se bazează pe:

  1. Prezența simptomelor clinice caracteristice.
  2. Demonstrarea unui nivel scăzut de zinc în sånge.
  3. Răspunsul pozitiv la suplimentarea cu zinc.

Tratament:

Tratamentul constă în administrarea de suplimente cu zinc. Aceasta corectează deficitul și duce la ameliorarea simptomelor. Pacienții cu acrodermatită enteropatică vor avea nevoie de suplimente cu zinc pe tot parcursul vieții.

Este esențial ca persoanele cu această afecțiune să fie sub supravegherea unui medic și să primească dozele corecte de zinc. Suplimentarea excesivă poate duce la efecte secundare și complicații.

Cu un tratament adecvat și constant, perspectiva pacienților cu acrodermatită enteropatică este bună.