Alopecie mucinoasa, simptome, cauze, tratament

Alopecia mucinoasă este o afecțiune dermatologică rară, caracterizată prin acumularea de mucus în dermul superficial și în jurul foliculilor de păr. Acest fenomen duce la căderea părului în zonele afectate. Alopecia mucinoasă poate apărea la orice vårstă și poate afecta orice parte a corpului, deși cel mai frecvent se manifestă pe scalp.

Cauze: Mecanismul exact al afecțiunii nu este pe deplin înțeles, dar se crede că poate fi legat de răspunsuri autoimune sau inflamatorii. A fost, de asemenea, asociat cu alte boli, inclusiv mielomul multiplu și limfomul.

Simptome:

  • Zone circulare sau ovale de chelie pe scalp sau pe alte părți ale corpului.
  • Pielea în zona afectată poate fi roz, cu un aspect ridat sau "ca de celofan".
  • Pielea afectată poate fi, de asemenea, ușor îndurată sau îngroșată.

Diagnostic: Diagnosticul de alopecie mucinoasă este adesea stabilit pe baza aspectului clinic al leziunilor și confirmat prin biopsie cutanată, care va arăta acumularea de mucus în derm.

Tratament: Nu există un tratament standardizat pentru alopecia mucinoasă. Unele opțiuni care s-au dovedit eficiente pentru anumite persoane includ corticosteroizii topici sau injectabili, medicamentele antimalarice (cum ar fi hidroxiclorochina) și terapia cu lumină ultravioletă (fototerapia).

Deoarece această afecțiune poate fi asociată cu alte boli, este esențial ca pacienții să fie evaluați corespunzător de către dermatolog și să fie supuși investigațiilor suplimentare, dacă este necesar, pentru a identifica și trata orice afecțiuni concomitente.