Acanthosis nigricans, simptome, cauze, tratament

Acanthosis nigricans este o afecțiune cutanată caracterizată prin zone de piele întunecate, îngroșate și adesea catifelate, care se dezvoltă în anumite zone ale corpului. Acestea pot apărea în orice zonă a corpului, dar sunt cel mai frecvent întålnite în pliurile pielii, cum ar fi axilele, zona inghinală, gåtul și sub såni.

Cauze:

Acanthosis nigricans poate apărea din diverse motive, inclusiv:

  1. Rezistența la insulină: Acesta este cel mai comun factor asociat cu acanthosis nigricans. Mulți pacienți cu acanthosis nigricans au și rezistență la insulină, condiție în care celulele organismului nu răspund corect la insulină. Rezistența la insulină poate duce la diabet zaharat de tip 2.

  2. Condiții endocrine: Afecțiuni precum sindromul polichistic ovarian, boala Cushing și hipotiroidismul pot fi asociate cu apariția acestei afecțiuni cutanate.

  3. Medicamente: Anumite medicamente, inclusiv contraceptivele orale, niacin, prednison și altele pot induce acanthosis nigricans.

  4. Cancer: În cazuri rare, acanthosis nigricans poate fi un semn al unui cancer în organism, în special al stomacului.

  5. Factori genetici: Există și o formă ereditară a acestei afecțiuni, dar este mai rară.

Tratament:

Tratamentul pentru acanthosis nigricans se concentrează în principal pe tratarea cauzei subiacente:

  • În cazul în care este legat de obezitate sau rezistență la insulină, pierderea în greutate și controlul glicemiei pot reduce semnele și simptomele.
  • Dacă medicamentele sunt cauza, schimbarea sau întreruperea lor poate ajuta.
  • Creme topice, acid salicilic sau dermabraziunea pot fi folosite pentru a îmbunătăți aspectul pielii.
  • Tratarea altor afecțiuni subiacente, cum ar fi hipotiroidismul sau sindromul ovarelor polichistice, poate, de asemenea, ajuta la ameliorarea simptomelor.

Este esențial ca cei care dezvoltă acanthosis nigricans să consulte un dermatolog sau alt profesionist în domeniul medical pentru a determina cauza exactă și a primi tratamentul adecvat.