Alunite - Nevii melanocitari, simptome, cauze, tratament

Alunițele sau nevii melanocitari sunt mici formațiuni cutanate, de obicei de culoare maro, care rezultă dintr-o proliferare a celulelor melanocitare ale pielii. Melanocitele sunt celulele responsabile de producția melaninei, pigmentul care dă culoarea pielii, părului și ochilor.

Tipuri de nevi melanocitari:

  1. Nevi joncțiuneali: Acești nevi se găsesc la joncțiunea dintre epiderm și derm și apar ca pete maronii plate pe piele.

  2. Nevi intradermali: Acești nevi sunt localizați complet în derm și pot apărea ca formațiuni elevate, de obicei de culoare roz sau piele.

  3. Nevi compuși: Acești nevi sunt o combinație a tipurilor joncțional și intradermal și pot fi puțin ridicați și de culoare maronie.

Importanță și evoluție:

Majoritatea alunițelor sunt benigne și nu cauzează probleme. Totuși, este esențial să fim conștienți de modificările care pot indica transformarea unui nev în melanom, o formă de cancer de piele. Așa-numitul "ABCDE" al alunițelor este un ghid util:

  • Asimetrie: Jumătatea aluniței nu se potrivește cu cealaltă jumătate.
  • Borduri neregulate: Marginile sunt neregulate, zimțate sau vag ondulate.
  • Culoare: Culoarea nu este uniformă și poate include nuanțe de maro, negru, albastru, roz sau roșu.
  • Diametru: Alunița are un diametru mai mare decåt capătul unui creion (despre 6mm).
  • Evoluție: Orice schimbare în dimensiune, formă, simptome (cum ar fi måncărime, sensibilitate), suprafață (sångerare) sau culoare.

Prevenire și monitorizare:

Este important să se evite expunerea excesivă la soare și să se folosească protecție solară pentru a reduce riscul de apariție a nevilor noi și de transformare malignă a celor existenți. Monitorizarea regulată a alunițelor, fie de către individ, fie prin examene dermatologice periodice, este esențială pentru detectarea precoce a melanomului.

Tratament:

Dacă un nev este suspect sau cauzează disconfort, poate fi îndepărtat chirurgical. Dacă se suspectează melanom, îndepărtarea chirurgicală este urgentă, iar țesutul este trimis pentru examinare histopatologică pentru a confirma diagnosticul și a determina stadiul bolii.