Favus, simptome, cauze, tratament

Favus sau tinea favosa este o infecție fungică cronică a scalpului, a părului și, ocazional, a pielii și unghiilor, provocată în principal de fungul Trichophyton schoenleinii. Este una dintre formele de tinea capitis (infecție fungică a scalpului). Favus este o afecțiune rară în zilele noastre și este întâlnit mai ales în zonele rurale din anumite părți ale lumii.

Simptome:

  1. Crustele favice (scutulae): Reprezintă caracteristica definitorie a favusului. Acestea sunt cruste galbene, concave, având aspect de fagure sau scut, care acoperă firele de păr la nivelul scalpului.
  2. Alopecie cicatricială (pierderea ireversibilă a părului).
  3. Eritem și inflamație în zonele afectate.
  4. Miros neplăcut datorat infecției.

Cauze: Infecția este cauzată de un dermatofit, de obicei Trichophyton schoenleinii, care se transmite de la persoană la persoană sau prin obiecte contaminate.

Diagnostic: Diagnosticul se bazează pe aspectul clinic, dar confirmarea se face prin examinarea microscopică a probelor de păr și cruste, precum și prin cultivarea fungului.

Tratament: Tratamentul favusului este similar cu cel al altor forme de tinea capitis și constă în administrarea de antifungice pe cale orală, cum ar fi griseofulvină sau terbinafină. În unele cazuri, se pot recomanda și șampoane medicale antifungice. Este important ca tratamentul să fie început cât mai repede posibil pentru a preveni alopecia cicatricială.

Prevenire: Prevenția constă în evitarea contactului direct cu persoanele infectate sau cu obiecte contaminate, precum piepteni, perii, haine sau lenjerie de pat. Igiena personală corespunzătoare și evitarea împărtășirii obiectelor personale sunt esențiale.