Hemangioame cutanate, simptome, cauze, tratament

Hemangioamele cutanate sunt tumori benigne ale vaselor de sânge care apar în mod tipic la sugari sau copii mici și sunt cele mai comune tumori ale copilăriei. Majoritatea hemangioamelor se dezvoltă în primele săptămâni de viață și trec printr-o fază rapidă de creștere, urmată de o perioadă de involuție spontană.

Tipuri de hemangioame:

  1. Hemangioamele superficiale (capilare): Acestea sunt localizate în stratul superior al pielii și apar ca niște pete roșii strălucitoare sau ridicate, adesea denumite "căpșuni".
  2. Hemangioamele profunde (cavernomatoase): Acestea sunt localizate mai adânc în piele și pot fi recunoscute ca noduli de culoare carne sau albastru-violaceu.
  3. Hemangioamele mixte: Acestea sunt o combinație dintre cele două tipuri menționate mai sus.

Cauze și factori de risc: Deși cauza exactă a hemangioamelor nu este cunoscută, există anumiți factori de risc asociati cu dezvoltarea lor, cum ar fi: sexul feminin, prematuritatea, gemeni sau multiple sarcini.

Simptome și semne:

  • Majoritatea hemangioamelor sunt asimptomatice, cu excepția aspectului lor vizual.
  • Unele hemangioame pot provoca disconfort dacă sunt situate în zonele de frecare sau presiune.
  • Hemangioamele profunde pot cauza durere sau afecta funcția organelor sau a țesuturilor din jur.

Tratament:

  • Mulți copii nu au nevoie de tratament, deoarece hemangioamele involuează de la sine. Cu toate acestea, unele pot necesita tratament dacă sunt situate într-o locație problematică (cum ar fi lângă ochi, nas sau gură) sau dacă prezintă riscul de complicatii.
  • Tratamentul poate include medicamente precum propranololul sau corticosteroizii, terapia cu laser sau chirurgia.

Complicații: În timp ce majoritatea hemangioamelor sunt inofensive, unele pot cauza complicatii, cum ar fi ulcerații, sângerări sau probleme cosmetice permanente.

Este important ca părinții să monitorizeze orice schimbare a hemangiomului și să consulte un dermatolog sau un chirurg pediatric pentru evaluare și tratament adecvat.