Hiperhidroza - transpiratia excesiva, simptome, cauze, tratament

Hiperhidroza se referă la transpirația excesivă, care depășește nevoile normale de răcire ale organismului. Aceasta poate afecta calitatea vieții, provocånd disconfort fizic, probleme sociale și de auto-stimă.

Tipuri de hiperhidroza:

 1. Hiperhidroza primară (sau focală): Este cel mai comun tip și afectează anumite părți ale corpului, cum ar fi palmele, tălpile, axilele sau fața, fără o cauză evidentă.
 2. Hiperhidroza secundară: Apare ca rezultat al unei alte afecțiuni sau este un efect secundar al medicamentelor și afectează întregul corp.

Simptome:

 • Transpirație abundentă care poate fi episodică sau continuă, depinzånd de cauză.
 • Umezeală constantă în zonele afectate.
 • Complicații ale pielii, cum ar fi infecții fungice.

Cauze:

 1. Hiperhidroza primară: Nu are o cauză clară, dar pare să fie legată de problemele sistemului nervos.
 2. Hiperhidroza secundară: Poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni, inclusiv obezitate, menopauză, hipertiroidism, tumori, diabet zaharat, tuberculoză, limfom, boli ale sistemului nervos autonomic sau de efectele secundare ale medicamentelor.

Tratament:

 1. Antiperspirante: Sunt primul pas în tratament și conțin compuși de aluminiu care obstrucționează glandele sudoripare.
 2. Medicamente: Anticolinergicele pot fi folosite pentru a preveni stimularea glandelor sudoripare.
 3. Toxina botulinică (Botox): Poate fi injectată în zonele cu probleme pentru a bloca nervii care stimulează transpirația.
 4. Terapia cu microunde: Un dispozitiv care emite unde de energie poate fi folosit pentru a distruge glandele sudoripare.
 5. Intervenție chirurgicală: Cum ar fi simpatectomia toracică endoscopică, unde nervii care controlează transpirația sunt tăiați.
 6. Excizia chirurgicală sau liposucția: Poate fi folosită în axile pentru a elimina glandele sudoripare.

Prevenire:

 • Evitarea alimentelor și băuturilor care stimulează transpirația, inclusiv alimente picante și cafeina.
 • Purtarea hainelor din materiale naturale, cum ar fi bumbacul.
 • Schimbarea șosetelor cel puțin o dată pe zi sau ori de cåte ori acestea devin umede.
 • Utilizarea antiperspirantelor sau deodorantelor pentru a controla mirosul.

Hiperhidroza poate fi o afecțiune jenantă, dar există tratamente eficiente care pot ajuta. Consultarea unui medic dermatolog sau a unui specialist în medicină internă poate oferi cele mai bune opțiuni de tratament pentru situația specifică a fiecărui individ.