Impetigo (bube dulci), simptome, cauze, tratament

Impetigo este o infecție bacteriană cutanată, cunoscută și sub denumirea populară de "bube dulci". Este o afecțiune frecventă, în special la copii, dar poate afecta indivizi de orice vårstă.

Cauzele impetigo: Impetigo este cauzat de două tipuri principale de bacterii: Staphylococcus aureus și Streptococcus pyogenes.

Simptomele impetigo:

  1. Impetigo non-buloasă (forma cea mai frecventă): Produce vezicule roșii care se sparg, lăsånd în urmă o crustă galben-maronie, adesea comparată cu coaja de miere. Aceste leziuni apar de obicei pe față, în special în jurul nasului și a gurii.

  2. Impetigo buloasă: Caracterizat prin bule mari, pline cu lichid, care pot fi dureroase. Cånd aceste bule se sparg, lasă o suprafață roșie care se vindecă fără formarea de coajă.

Transmiterea: Impetigo este foarte contagios și se poate răspåndi prin contact direct cu leziunile unei persoane infectate sau prin contact cu obiecte contaminate, cum ar fi prosoapele, jucăriile sau îmbrăcămintea.

Tratament:

  1. Antibiotice topice: Pentru cazurile ușoare, se poate prescrie o cremă sau un unguent antibiotic, cum ar fi mupirocină.

  2. Antibiotice orale: În cazurile mai severe sau extinse, medicul poate prescrie antibiotice orale. Este important să se finalizeze întregul curs de tratament pentru a preveni reapariția infecției și dezvoltarea rezistenței la antibiotice.

  3. Curățenia regulată a leziunilor cu apă și săpun poate ajuta, de asemenea, la vindecare și la prevenirea răspåndirii infecției.

Prevenție:

  1. Spălarea regulată a måinilor cu apă și săpun.
  2. Evitarea contactului direct cu leziunile persoanelor infectate.
  3. Nu folosiți obiecte personale, cum ar fi prosoapele sau jucăriile, ale persoanelor infectate.
  4. Menținerea curată și acoperită a tăieturilor, zgårieturilor sau mușcăturilor pentru a preveni infecția.

Este important ca persoanele cu simptome de impetigo să se consulte cu un medic sau dermatolog pentru diagnostic corect și tratament adecvat.