Pseudopolipi colon, simptome, cauze, tratament

Pseudopolipii colonici, cunoscuți și sub denumirea de pseudo-polipi, sunt creșteri de țesut care pot apărea pe mucoasa colonului. Deși acești pseudopolipi pot fi confundați cu polipii colici adevărați, ei sunt, de fapt, formări temporare sau reacții ale mucoasei colonului la diferite condiții sau factori. Pseudopolipii nu prezintă riscul de a deveni canceroși, așa cum se întåmplă în cazul polipilor adenomatoși.

Cauze ale pseudopolipilor colonici:

  1. Colita ulcerativă: Pseudopolipii pot apărea ca o reacție la inflamația persistentă din colon, care este caracteristică colitei ulcerative. Mucoasa care nu este afectată de inflamație poate crește și să formeze aceste pseudopolipi.

  2. Boala Crohn: Persoanele cu boala Crohn pot dezvolta pseudopolipi în zonele afectate ale colonului ca o reacție la inflamație și ulcerații.

  3. Polipi retrași sau polipi în vincluți: Uneori, în timpul unei colonoscopii, polipii pot fi îndepărtați, dar o parte din țesutul lor rămåne în colon, creånd aparența de pseudopolipi.

Aspect și diagnostic:

Pseudopolipii au aspectul unor creșteri ridicate sau în formă de umflături pe mucoasa colonului, iar aspectul lor poate varia în funcție de cauză. Ei pot fi detectați în timpul unei colonoscopii sau a unei sigmoidoscopii, care sunt proceduri de examinare endoscopică a colonului.

Tratament:

Tratamentul pentru pseudopolipi colonici depinde de cauza lor subiacentă:

  1. În cazul colitei ulcerative sau bolii Crohn: Tratamentul se concentrează pe gestionarea și controlul acestor boli inflamatorii. Controlul inflamației poate ajuta la reducerea sau prevenirea formării de pseudopolipi. Acesta poate implica utilizarea de medicamente antiinflamatoare, imunosupresoare sau terapie biologică.

  2. În cazul polipilor retrași sau polipilor în vincluți: Dacă acești pseudopolipi rămån în colon după îndepărtarea polipilor adevărați, medicul poate decide să îi lase nedisturbați, deoarece nu prezintă un risc de cancer.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice descoperire de pseudopolipi în timpul unor proceduri de colonoscopie sau sigmoidoscopie și să urmați îndrumările medicale pentru gestionarea cauzei subiacente a acestor leziuni.