Reflux biliar, simptome, cauze, tratament

Refluxul biliar, cunoscut și sub denumirea de reflux duodeno-gastric de bilă, este o condiție în care conținutul biliar din duoden (partea superioară a intestinului subțire) se întoarce în stomac. De obicei, bilele sunt eliberate de vezica biliară în intestinul subțire pentru a ajuta la digestia grăsimilor. Cu toate acestea, în cazul refluxului biliar, acest conținut biliar revine în stomac și poate cauza o serie de simptome neplăcute.

Cauze ale refluxului biliar:

Refluxul biliar poate fi cauzat de mai multe factori, printre care:

 1. Sfincterul piloric relaxat: Sfincterul piloric este un mușchi circular situat între stomac și duoden. Dacă acest sfincter nu se închide corespunzător, poate permite bilei să se întoarcă în stomac.

 2. Intervenții chirurgicale: Anumite proceduri chirurgicale, cum ar fi îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie), pot afecta fluxul bilei și pot cauza reflux biliar.

 3. Boală de reflux gastroesofagian (GERD): Refluxul biliar poate fi asociat cu GERD, o afecțiune în care conținutul gastric se întoarce în esofag. Această condiție poate duce la relaxarea sfincterului piloric.

 4. Dificultăți în golirea stomacului: Stomacul poate avea dificultăți în golirea conținutului său în intestinul subțire, ceea ce poate permite bilei să revină în stomac.

Simptome ale refluxului biliar:

Simptomele refluxului biliar pot varia de la persoană la persoană și pot include:

 • Durere sau arsură în partea superioară a abdomenului sau în regiunea toracică (similare simptomelor de GERD).
 • Reflux gastroesofagian.
 • Indigestie sau senzație de plenitudine abdominală.
 • Eructații frecvente.
 • Scaune moi sau diaree.

Diagnostic și Tratament:

Pentru a diagnostica refluxul biliar, medicul poate utiliza diverse metode de investigație, inclusiv:

 • Endoscopie superioară: O procedură care permite medicului să vizualizeze stomacul și esofagul pentru a observa prezența bilei sau a leziunilor cauzate de reflux.
 • Teste de laborator: Analizele de sånge pot ajuta la identificarea problemelor asociate cu ficatul și vezica biliară.
 • Imagistică medicală: Teste precum ecografia, tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pot furniza informații despre anatomia și starea sistemului biliar.

Tratamentul refluxului biliar depinde de cauzele subiacente și de simptomele individuale ale pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Modificări ale dietei: Evitarea alimentelor grase, picante și a celor care pot declanșa simptomele poate ajuta.
 2. Medicamente: Medicamentele pot fi prescrise pentru a controla simptomele sau pentru a îmbunătăți funcționarea sfincterului piloric.
 3. Chirurgie: În cazurile severe sau în situații în care intervențiile chirurgicale anterioare au cauzat refluxul biliar, poate fi necesară o procedură chirurgicală.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina cauza refluxului biliar și pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament în funcție de circumstanțele dumneavoastră individuale.