Sângerarea gastrointestinală obscură, simptome, cauze, tratament

Sângerarea gastrointestinală obscură este o condiție medicală în care sângerarea are loc în tractul gastrointestinal, dar locația precisă a sângerării nu poate fi detectată prin metodele de diagnostic standard, cum ar fi endoscopia superioară sau colonoscopia. Aceasta poate fi o problemă complexă de diagnostic, deoarece sângerarea poate proveni dintr-o zonă a tractului gastrointestinal care nu poate fi vizualizată în mod obișnuit în timpul procedurilor endoscopice.

Iată câteva cauze posibile ale sângerării gastrointestinale obscure:

 1. Angiodisplazii: Acestea sunt dilatări anormale ale vaselor de sânge în intestin, care pot sângera și apoi se pot vindeca spontan, făcându-le dificil de detectat în timpul endoscopiilor.

 2. Polipi sau tumori ascunse: Polipii sau tumori mici pot cauza sângerări, dar pot fi greu de detectat în timpul endoscopiei.

 3. Maladia Crohn sau colita ulcerativă: Aceste afecțiuni inflamatorii intestinale pot provoca ulcerații și sângerări în intestinul subțire sau gros.

 4. Boala diverticulară: Diverticulele (mici saci în peretele intestinului) pot sângera în mod intermitent și să nu fie ușor de localizat.

 5. Vase de sânge rupte: Vasele de sânge mici pot sângera în intestin, iar sursa exactă poate fi dificil de identificat.

Diagnostic:

Diagnosticul sângerării gastrointestinale obscure implică adesea o combinație de teste și proceduri, inclusiv:

 1. Capsula endoscopică: Pacientul înghite o mică capsulă care conține o cameră video și care traversează întregul tract gastrointestinal, luând imagini pe parcurs. Aceasta poate ajuta la localizarea sângerării.

 2. Enteroscopia cu dublu balon: Aceasta este o procedură endoscopică care permite vizualizarea intestinului subțire și poate ajuta la identificarea zonelor de sângerare.

 3. Radiografii cu substanță de contrast: Acestea pot evidenția anormalități în tractul gastrointestinal.

 4. Angiografie: O procedură care implică injectarea unui agent de contrast în vasele de sânge pentru a identifica sursa sângerării.

Tratament:

Tratamentul depinde de cauza subiacentă a sângerării și de locația acesteia. Odată ce sursa de sângerare este identificată, medicul poate decide ce opțiuni terapeutice sunt potrivite. Acestea pot include:

 • Abordarea directă a sursei de sângerare în timpul procedurilor endoscopice sau intervențiilor chirurgicale.
 • Tratament medicamentos pentru a controla inflamația sau a reduce riscul de sângerare.
 • Monitorizarea și gestionarea simptomelor în cazul unor cauze care nu necesită tratament invaziv.

Este important să consultați un medic gastroenterolog dacă aveți simptome de sângerare gastrointestinală, cum ar fi sânge în scaun sau simptome de anemie. Detectarea și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea complicațiilor severe asociate sângerării gastrointestinale.