Sindrom Mallory Weiss vs. Sindrom Zollinger Ellison, simptome, cauze, tratament

Sindromul Mallory-Weiss și sindromul Zollinger-Ellison sunt două afecțiuni diferite ale sistemului gastrointestinal, fiecare cu caracteristici, cauze și simptome specifice.

Sindromul Mallory-Weiss:

  1. Cauza: Acest sindrom este caracterizat de leziuni sau rupturi ale mucoasei esofagiene (țesutul care căptușește esofagul) și este în principal asociat cu vărsăturile puternice sau efortul excesiv de vărsături. De obicei, apare ca urmare a unor episoade de vărsături sau eforturi intense de vomă.

  2. Simptome: Simptomele comune includ vărsături cu sânge sau sânge în scaun, durere în piept sau disconfort la înghițire, arsuri la stomac și, uneori, scăderea tensiunii arteriale.

  3. Diagnostic și tratament: Sindromul Mallory-Weiss este diagnosticat prin endoscopie, care permite medicului să vizualizeze leziunile esofagiene. Tratamentul depinde de severitatea leziunilor, dar poate include administrarea de lichide intravenos pentru a menține hidratarea, utilizarea de medicamente pentru a reduce aciditatea gastrică și posibil intervenție chirurgicală în cazuri grave.

Sindromul Zollinger-Ellison:

  1. Cauza: Acest sindrom este cauzat de o tumoare rară numită gastrinom, care se dezvoltă în pancreas sau duoden. Această tumoare determină creșterea producției de gastrin, un hormon care stimulează secreția de acid gastric în stomac. Acest exces de acid poate duce la ulcere gastrice multiple și complicații.

  2. Simptome: Simptomele includ durere abdominală, arsuri la stomac, diaree, ulcere gastrice recurente și sângerări gastrointestinale. Aceste simptome sunt adesea cronice și pot fi severe.

  3. Diagnostic și tratament: Diagnosticul sindromului Zollinger-Ellison implică testarea nivelului de gastrin din sânge și imagistică medicală, precum tomografie computerizată sau scanare cu rezonanță magnetică, pentru a localiza tumora. Tratamentul poate implica administrarea de medicamente care reduc producția de acid gastric, îndepărtarea chirurgicală a tumorii și gestionarea ulcerei gastrice asociate.

În concluzie, sindromul Mallory-Weiss și sindromul Zollinger-Ellison sunt două afecțiuni gastrointestinale distincte, fiecare cu cauze, simptome și tratamente diferite. Mallory-Weiss este asociat cu leziuni esofagiene cauzate de vărsături, în timp ce Zollinger-Ellison este cauzat de o tumoare care crește producția de acid gastric. Este important să consultați un medic pentru diagnosticare și tratament adecvat în cazul oricăror simptome gastrointestinale.