Sindrom de citoliză hepatică, simptome, cauze, tratament

Sindromul de citoliză hepatică, denumit și citoliză hepatică, este o afecțiune caracterizată prin deteriorarea celulelor hepatice (hepatocite) și eliberarea anormală a enzimelor hepatice în sånge. Acest sindrom poate fi cauzat de mai multe afecțiuni hepatice și poate indica o disfuncție hepatică. Principalele enzime hepatice care pot fi măsurate în sånge pentru a evalua citoliza hepatică includ aspartat aminotransferaza (AST) și alanin aminotransferaza (ALT).

Iată cåteva posibile cauze ale sindromului de citoliză hepatică:

 1. Hepatita: Hepatita virală (de exemplu, hepatita B sau C), hepatita alcoolică sau hepatita autoimună pot duce la citoliză hepatică.

 2. Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) și steatohepatita non-alcoolică (NASH): Aceste afecțiuni se caracterizează prin acumularea de grăsime în ficat și pot provoca inflamație hepatică și citoliză.

 3. Consumul excesiv de alcool: Consumul cronic de alcool poate duce la daune hepatice și la citoliză hepatică.

 4. Reacții adverse la medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi paracetamolul sau statinele, pot afecta ficatul și provoca citoliză hepatică.

 5. Boli hepatice autoimune: Afecțiuni cum ar fi hepatita autoimună pot declanșa o reacție autoimună împotriva ficatului, determinånd citoliză hepatică.

 6. Boli de depozit: Boli precum boala de depozit de fier sau boala Wilson pot afecta ficatul și provoca citoliză hepatică.

 7. Hemocromatoza: Această afecțiune caracterizată prin acumularea excesivă de fier în ficat poate provoca daune hepatice și citoliză.

 8. Infecții hepatice: Infecțiile hepatice precum hepatita A, hepatita B sau hepatita C pot provoca deteriorarea hepatocitelor și citoliză hepatică.

Simptome ale sindromului de citoliză hepatică:

Sindromul de citoliză hepatică poate să nu prezinte simptome evidente în stadiile incipiente. Cu toate acestea, pe măsură ce boala progresează, pot apărea simptome precum:

 • Icter (colorarea pielii și a ochilor în galben).
 • Oboseală sau slăbiciune.
 • Durere în partea dreaptă a abdomenului (sub coaste).

Diagnostic și Tratament:

Diagnosticul sindromului de citoliză hepatică implică evaluarea enzimelor hepatice în sånge și poate implica investigații suplimentare, cum ar fi ecografia abdominală sau biopsia hepatică. Tratamentul depinde de cauza subiacentă a citolizei hepatice. De exemplu, în cazul hepatitelor virale, tratamentul poate include terapia antivirală, în timp ce în cazul hepatitei alcoolice, renunțarea la consumul de alcool este esențială.

Este important să consultați un medic sau un hepatolog dacă aveți simptome de citoliză hepatică sau dacă aveți factori de risc pentru afecțiuni hepatice, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau expunerea la medicamente hepatotoxice. Diagnosticarea și tratarea precoce a bolilor hepatice pot ajuta la prevenirea complicațiilor grave.