Sindromul Zollinger-Ellison, simptome, cauze, tratament

Sindromul Zollinger-Ellison (SZE) este o afecțiune rară, dar gravă, care se caracterizează prin hipersecreția de acid gastric în stomac din cauza prezenței tumorilor numite gastrinome în pancreas sau duoden. Aceste tumori produc exces de gastrin, un hormon care stimulează secreția acidului gastric. Acest exces de acid gastric duce la ulcerul peptic și poate cauza complicații severe ale tractului gastrointestinal.

Cauzele sindromului Zollinger-Ellison includ:

  1. Gastrinomele: Aceste tumori gastrin secretoare pot să apară în pancreas sau duoden și să provoace creșterea producției de gastrin.

  2. Predispoziție genetică: Sindromul Zollinger-Ellison poate fi sporadic sau poate avea o componentă genetică. Uneori, pacienții cu anumite afecțiuni genetice ereditare, precum neurofibromatoza sau sindromul multitelor glande endocrine, pot dezvolta gastrinome.

Simptomele sindromului Zollinger-Ellison includ:

  1. Ulcer peptic recidivant: Pacienții cu SZE au tendința de a dezvolta ulcere peptice recurente, care pot cauza durere abdominală, arsuri, sångerări gastrointestinale și alți simptome asociate ulceroaselor.

  2. Diaree: Acidul gastric în exces poate afecta intestinele și poate duce la diaree cronică și steatoree (diaree cu grăsimi în scaun).

  3. Reflux gastroesofagian: Acidul gastric excesiv poate determina refluxul gastroesofagian, care poate cauza simptome precum arsuri la stomac și dureri în piept.

  4. Creșterea secreției gastrinei: Analizele de sånge pot arăta niveluri ridicate de gastrin, care pot fi folosite pentru diagnostic.

Tratamentul sindromului Zollinger-Ellison se concentrează pe controlul excesului de acid gastric și pe gestionarea complicațiilor ulceroase. Acesta poate include:

  1. Supresia acidului gastric: Medicamente precum inhibitorii de pompă de protoni (IPP) sunt utilizate pentru a reduce secreția de acid gastric.

  2. Chirurgia: Îndepărtarea gastrinomului (chirurgia de rezecție) poate fi necesară pentru a controla producția excesivă de gastrin.

  3. Monitorizare regulată: Persoanele cu SZE necesită monitorizare medicală regulată pentru a urmări nivelurile de gastrin și pentru a depista eventuale complicații.

  4. Tratamentul complicațiilor: Ulcerele peptice sau alte complicații ale tractului gastrointestinal trebuie tratate corespunzător.

Este important ca persoanele cu sindromul Zollinger-Ellison să primească îngrijire medicală specializată și să colaboreze cu un echipă de medici, inclusiv endocrinologi, gastroenterologi și chirurgi pentru a gestiona această afecțiune complexă.