Strongiloidoza, simptome, cauze, tratament

Strongiloidoza este o infecție parazitară cauzată de nematode din genul Strongyloides. Acest parazit poate infecta oamenii și provoacă o serie de simptome și complicații. Iată mai multe informații despre strongiloidoză, inclusiv simptome, cauze și tratament:

Simptome:

Simptomele strongiloidozei pot varia și pot include:

  1. Diaree persistentă: Diareea cronică sau recurentă este un simptom comun al strongiloidozei.

  2. Durere abdominală: Pacienții pot experimenta disconfort sau dureri în partea superioară sau inferioară a abdomenului.

  3. Greață și vărsături: Aceste simptome pot apărea în strongiloidoză.

  4. Căldură sau mâncărime cutanată: Uneori, pacienții pot dezvolta mâncărime sau iritații ale pielii.

  5. Pierdere în greutate: Diareea persistentă și infecția pot duce la scădere în greutate involuntară.

  6. Infecții secundare: Strongiloidoza poate face ca pacienții să fie mai predispuși la infecții bacteriene și fungice.

În cazurile severe, strongiloidoza poate determina complicații cum ar fi peritonita (inflamația peretelui abdominal) sau septicemia (infecție generalizată).

Cauze:

Strongiloidoza este cauzată de infecția cu nematode din genul Strongyloides. Acești paraziți intră în corp prin piele sau prin ingestia de apă sau alimente contaminate. Ciclul de viață al Strongyloides este complex, cu stadii de paraziți care trăiesc în intestin și stadii care trăiesc în sol.

Tratament:

Tratamentul strongiloidozei implică, în general, utilizarea de medicamente antiparazitare, cum ar fi ivermectina sau albendazol. Durata tratamentului poate varia în funcție de severitatea infecției. Este important să consultați un medic pentru a stabili diagnosticul și planul de tratament potrivit.

Este important să se prevină infecția cu Strongyloides prin evitarea apei sau a solului contaminate și prin luarea de măsuri de igienă adecvate, cum ar fi spălarea corectă a mâinilor. Este de asemenea important ca cei care locuiesc în sau călătoresc în zone în care strongiloidoza este endemică să fie conștienți de riscuri și să ia măsuri de precauție adecvate.