Steatoza hepatica - Ficatul gras, simptome, cauze, tratament

Steatoza hepatică, sau ficatul gras, este o afecțiune caracterizată de acumularea excesivă de grăsime în celulele hepatice (hepatocite). Această afecțiune poate fi cauzată de mai multe factori, iar în funcție de severitatea acumulării de grăsime, steatoza hepatică poate fi clasificată în două categorii principale: ficatul gras nonalcoolic (NAFL) și ficatul gras alcoolic (AFL). Iată mai multe informații despre această afecțiune:

Cauze:

 1. Ficatul gras nonalcoolic (NAFL): Această formă de steatoză hepatică apare atunci cånd se acumulează grăsime în ficat fără a fi asociată cu consumul excesiv de alcool. Cauzele exacte ale NAFL pot include:

  • Obezitatea.
  • Diabetul zaharat de tip 2.
  • Sindromul metabolic (o combinație de obezitate, rezistență la insulină, hipertensiune arterială și niveluri ridicate de grăsimi în sånge).
  • Alimentația necorespunzătoare.
  • Lipsa de activitate fizică.
 2. Ficatul gras alcoolic (AFL): Această formă de steatoză hepatică este cauzată de consumul excesiv de alcool. Alcoolul poate afecta ficatul și poate determina acumularea de grăsime.

Simptome:

Mulți oameni cu steatoză hepatică nu prezintă simptome evidente. Cu toate acestea, atunci cånd apar, simptomele pot include:

 • Disconfort sau durere în partea dreaptă superioară a abdomenului.
 • Hepatomegalie (mărirea ficatului).
 • Oboseală sau slăbiciune.
 • Icter (colorarea pielii și a ochilor în galben) în cazurile severe.

Tratament:

Tratamentul steatozei hepatice depinde de severitatea afecțiunii și de cauza subiacentă. Abordarea poate include:

 1. Modificări ale stilului de viață: Pentru persoanele cu NAFL sau AFL, modificările stilului de viață sunt adesea prima opțiune de tratament. Acestea pot include pierderea în greutate, creșterea activității fizice, alimentație sănătoasă și reducerea sau eliminarea consumului de alcool.

 2. Controlul bolilor concomitente: Persoanele cu diabet zaharat sau sindrom metabolic trebuie să își controleze și să își gestioneze aceste afecțiuni corect.

 3. Monitorizarea medicală regulată: Persoanele cu steatoză hepatică trebuie să aibă o monitorizare regulată a funcției hepatice și să urmeze recomandările medicului pentru a preveni complicațiile.

În cazuri severe sau cånd boala a progresat la ciroză hepatică, pot fi necesare tratamente medicale specifice sau chiar transplant hepatic.

Este important ca pacienții cu steatoză hepatică să caute îngrijire medicală și să colaboreze cu un medic specialist pentru a gestiona această afecțiune și pentru a evita complicațiile grave ale ficatului.