Sprue tropical, simptome, cauze, tratament

Sprue tropical, cunoscut și sub numele de celiachie tropicală sau celiachie non-tropicală, este o afecțiune rară a tractului gastrointestinal care apare la indivizi care locuiesc în regiuni tropicale sau subtropicale. Această afecțiune are multe asemănări cu boala celiacă, dar cauzele și mecanismele exacte ale spruei tropicale nu sunt pe deplin înțelese. Iată mai multe informații despre sprue tropical:

Cauze: Cauza exactă a spruei tropicale nu este cunoscută, dar se crede că factorii infecțioși și/sau alimentari pot juca un rol în dezvoltarea acestei afecțiuni. Este important să se facă distincția între spruea tropicală și boala celiacă clasică, care este cauzată de reacția la gluten (o proteină găsită în gråu, secara, orz și ovăz).

Simptome: Simptomele spruei tropicale pot varia, dar pot include:

  1. Diaree cronică și scaune moi.
  2. Pierdere în greutate involuntară.
  3. Malabsorbție de nutrienți, care poate duce la deficiențe de vitamine și minerale.
  4. Oboseală și slăbiciune generală.
  5. Dureri abdominale sau crampe.
  6. Anemie.

Tratament: Tratamentul spruei tropicale implică adesea modificări ale dietei și poate include:

  1. Dieta fără gluten: La fel ca în cazul bolii celiace, se recomandă eliminarea completă a glutenului din alimentație. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la prevenirea complicațiilor asociate malabsorbției nutrienților.

  2. Suplimente nutriționale: Persoanele cu sprue tropicală pot necesita suplimente de vitamine și minerale pentru a corecta deficiențele nutriționale.

  3. Tratamentul infecțiilor: Dacă există infecții concomitente care pot agrava simptomele, acestea trebuie tratate corespunzător.

Este important să se facă o diferențiere clară între spruea tropicală și boala celiacă, deoarece tratamentul și abordarea pot fi diferite. Persoanele care prezintă simptome de sprue tropicală trebuie să caute îngrijire medicală și să fie evaluate de un medic gastroenterolog pentru a obține un diagnostic corect și a stabili un plan de tratament adecvat.