Tiflita (Cecita), simptome, cauze, tratament

Tiflita, cunoscută și sub denumirea de cecită, este o inflamație a apendicelui, care este o structură mică, în formă de tub, atașată la începutul intestinului gros. Aceasta este o afecțiune potențial gravă și necesită atenție medicală imediată. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul tiflitei:

Simptome:

Simptomele tiflitei pot include:

  1. Durere abdominală: Durerea este, de obicei, localizată în partea dreaptă jos a abdomenului. Aceasta poate începe vag și devine treptat mai intensă.

  2. Greață și vărsături: Pot apărea greață și vărsături.

  3. Febra: Tiflita este adesea însoțită de febră, care poate fi moderată sau înaltă.

  4. Stare generală de rău: Pacienții pot prezenta o stare generală de rău, oboseală și lipsa poftei de mâncare.

  5. Constipație sau diaree: Anomaliile în tranzitul intestinal pot apărea, cu uneori constipație și alteori diaree.

Cauze:

Tiflita este, de obicei, cauzată de o inflamație a apendicelui, ceea ce poate fi declanșat de:

  • Blocarea apendicelui: Acest lucru poate apărea ca urmare a acumulării de fecale sau a altor obiecte în apendice, ceea ce duce la inflamație.

  • Infecție: Uneori, o infecție bacteriană poate provoca inflamația apendicelui.

Tratament:

Tratamentul tiflitei implică, în general, intervenția chirurgicală pentru a îndepărta apendicele inflamat. Această procedură se numește apendicectomie și este de obicei efectuată de urgență. Oricare întârziere în tratament poate duce la complicații grave, cum ar fi ruperea apendicelui și peritonita (inflamația peretelui abdominal), care poate fi periculoasă pentru viață.

După apendicectomie, majoritatea pacienților se recuperează în mod eficient și pot reveni la activitățile normale. Este important să urmați instrucțiunile medicului privind recuperarea și să luați antibiotice, dacă sunt prescrise.

Dacă suspectați că aveți tiflită sau prezentați simptomele menționate mai sus, consultați imediat un medic sau mergeți la un spital pentru evaluare și tratament imediat.