Hipertiroidism, simptome, cauze, tratament

Hipertiroidismul este o afecțiune caracterizată prin producția excesivă de hormoni tiroidieni (T3 și T4) de către glanda tiroidă. Această afecțiune poate afecta metabolismul, determinånd simptome variate. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament:

Simptome ale hipertiroidismului: Simptomele hipertiroidismului pot varia de la ușoare la severe și pot include:

 1. Palpitatii sau bătăi rapide ale inimii: Din cauza creșterii ritmului cardiac.

 2. Nervozitate, anxietate sau iritabilitate: Din cauza excesului de hormoni tiroidieni.

 3. Scădere în greutate: De obicei, în ciuda unei alimentații normale sau crescute.

 4. Slăbiciune musculară și tremur: De obicei, la nivelul membrelor.

 5. Transpirație excesivă și intoleranță la căldură: Din cauza creșterii ratei metabolice.

 6. Diaree frecventă: Din cauza accelerării tranzitului intestinal.

 7. Proeminența ochilor (exoftalmie): Aceasta poate cauza vedere încețoșată și disconfort ocular.

 8. Insomnie: Dificultate în adormire și menținerea somnului.

 9. Afecțiuni menstruale neregulate la femei: Incluzånd amenoree (absența ciclului menstrual).

 10. Ginecomastie la bărbați: Dezvoltarea anormală a țesutului mamar masculin.

Cauze ale hipertiroidismului: Principalele cauze ale hipertiroidismului includ:

 1. Boala Graves: Aceasta este cea mai comună cauză și este o afecțiune autoimună în care anticorpii produși de organism stimulează glanda tiroidă pentru a produce mai mulți hormoni tiroidieni.

 2. Noduli tiroidieni hiperfuncționali: Un nodul sau mai mulți noduli tiroidieni pot deveni hiperactivi și produce exces de hormoni.

 3. Tiroidită subacută (de Quervain): Aceasta este o inflamație a glandei tiroidă care poate duce la eliberarea bruscă de hormoni în sånge.

 4. Administrarea excesivă de iod: Consumul excesiv de iod, precum în medicamente sau suplimente, poate declanșa hipertiroidismul.

Tratamentul hipertiroidismului: Tratamentul depinde de cauza specifică și de severitatea afecțiunii. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Medicamente antitiroidiene: Aceste medicamente, cum ar fi metimazol sau propiltiouracil, sunt utilizate pentru a reduce producția de hormoni tiroidieni.

 2. Terapie cu iod radioactiv: Acest tratament implică administrarea unei doze de iod radioactiv care distrug glanda tiroidă hiperactivă.

 3. Chirurgie (tiroidectomie): Îndepărtarea parțială sau completă a glandei tiroidiene poate fi necesară în cazurile severe sau în cazurile în care alte tratamente nu sunt eficiente.

Este important să consultați un medic pentru evaluare și diagnostic în cazul în care aveți simptome de hipertiroidism. Tratamentul trebuie să fie personalizat în funcție de cauza specifică a afecțiunii și de starea individuală a pacientului.