Hipoparatiroidism, simptome, cauze, tratament

Hipoparatiroidismul este o afecțiune caracterizată prin funcția anormală sau insuficientă a glandelor paratiroide, care determină niveluri scăzute de hormon paratiroidian (PTH) în organism. PTH este responsabil pentru reglarea nivelului de calciu în sånge. Hipoparatiroidismul poate duce la niveluri scăzute de calciu în sånge și poate avea simptome variate. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament:

Simptome ale hipoparatiroidismului: Simptomele hipoparatiroidismului pot varia în funcție de severitatea afecțiunii și pot include:

 1. Tetanie: Contracții musculare dureroase sau spasme, care pot afecta musculatura facială și cea a membrelor.

 2. Spasme musculare: Contracții musculare involuntare și dureroase.

 3. Durere și slăbiciune musculară: Dureri musculare difuze și slăbiciune musculară generalizată.

 4. Tulburări neurologice: Pot apărea simptome neurologice precum amorțeală, furnicături, dificultăți de vorbire și confuzie.

 5. Tulburări ale ritmului cardiac: Hipoparatiroidismul poate afecta ritmul cardiac și poate duce la aritmii.

 6. Spasme carpopedale: Spasme ale måinilor și picioarelor care pot apărea atunci cånd încheieturile sunt îndoire în anumite poziții.

 7. Convulsii: În cazurile severe, pot apărea convulsii.

Cauze ale hipoparatiroidismului: Hipoparatiroidismul poate fi cauzat de mai multe motive, inclusiv:

 1. Chirurgie tiroidiană sau paratiroidiană: Îndepărtarea accidentală sau lezarea glandelor paratiroide în timpul intervențiilor chirurgicale pentru tiroidă sau paratiroidă poate determina hipoparatiroidism.

 2. Boala autoimună: Anumite boli autoimune, cum ar fi boala autoimună a tiroidei sau sindromul poliglandular autoimun, pot afecta glandele paratiroide.

 3. Afecțiuni genetice: Hipoparatiroidismul poate fi congenital și asociat cu mutații genetice.

 4. Insuficiența paratiroide primară: În unele cazuri, glandele paratiroide nu funcționează corespunzător din cauze necunoscute.

Tratamentul hipoparatiroidismului: Tratamentul hipoparatiroidismului are ca scop restabilirea nivelurilor normale de calciu în sånge și prevenirea simptomelor. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Suplimente de calciu: Administrarea de calciu sub formă de pastile sau ca supliment poate ajuta la creșterea nivelului de calciu în sånge.

 2. Suplimente de vitamina D: Vitamina D este importantă pentru absorbția calciului. Suplimentarea cu vitamina D poate fi necesară pentru a menține nivelurile adecvate de calciu.

 3. Terapie cu hormon paratiroidian sintetic (PTH): În anumite cazuri, medicul poate recomanda terapie cu hormon PTH sintetic pentru a compensa nivelurile scăzute de PTH.

Este important să consultați un medic pentru evaluare și diagnostic dacă aveți simptome de hipoparatiroidism. Tratamentul trebuie să fie personalizat în funcție de cauza specifică a afecțiunii și de starea individuală a pacientului.