Hiperparatiroidismul primar, simptome, cauze, tratament

Hiperparatiroidismul primar este o afecțiune caracterizată de producția excesivă a hormonului paratiroidian (PTH) de către glandele paratiroide, care sunt patru glande mici situate în partea posterioară a glandei tiroide. PTH reglează nivelurile de calciu în sånge și o producție excesivă poate duce la niveluri anormal de mari de calciu în sånge. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament:

Simptome ale hiperparatiroidismului primar: Simptomele hiperparatiroidismului primar pot varia de la o persoană la alta și pot include:

  1. Dezechilibre de calciu: Nivelurile crescute de calciu în sånge pot duce la simptome cum ar fi oboseala, slăbiciune musculară, dureri osoase și articulare, scăderea poftei de måncare, greață și vărsături.

  2. Pierdere de calciu în urină: Acest lucru poate duce la formarea de calculi renali (pietre la rinichi) și la urinare frecventă.

  3. Osteoporoză: Pierderea de calciu din oase poate duce la fragilitate osoasă și, în cele din urmă, la osteoporoză.

  4. Afecțiuni renale: Nivelurile ridicate de calciu pot afecta funcția renală.

  5. Probleme gastrointestinale: Pot apărea constipație și, în cazuri severe, pancreatită.

Cauze ale hiperparatiroidismului primar: Hiperparatiroidismul primar este de obicei cauzat de o creștere anormală a uneia sau mai multor glande paratiroide. Motivele exacte pentru această creștere nu sunt întotdeauna clare, dar pot implica factori genetici sau expunere la radiații. Cele mai comune cauze includ:

  1. Adenom paratiroidian: Aproximativ 85% din cazurile de hiperparatiroidism primar sunt cauzate de un adenom (o tumoare benignă) care crește în una dintre glandele paratiroide.

  2. Hiperplazie paratiroidiană: Cånd toate cele patru glande paratiroide devin prea active, poate apărea hiperplazia paratiroidiană.

Tratamentul hiperparatiroidismului primar: Tratamentul hiperparatiroidismului primar poate include:

  1. Chirurgie (paratiroidectomie): Îndepărtarea glandei paratiroide afectate este o opțiune pentru a trata hiperparatiroidismul primar, mai ales în cazurile severe sau cånd simptomele sunt pronunțate.

  2. Monitorizare medicală: În cazurile ușoare sau înainte de decizia de a efectua o intervenție chirurgicală, monitorizarea medicală regulată poate fi o opțiune pentru a urmări nivelurile de calciu și PTH și pentru a gestiona simptomele.

  3. Medicație: Anumite medicamente pot fi utilizate pentru a controla nivelurile de calciu în sånge și pentru a reduce simptomele, mai ales înainte de intervenția chirurgicală sau în cazurile în care intervenția chirurgicală nu este posibilă.

Este important să discutați cu un medic pentru a stabili cauza specifică și planul de tratament cel mai potrivit pentru hiperparatiroidismul dumneavoastră. Tratamentul trebuie să fie personalizat în funcție de nevoile individuale ale pacientului.