Hipogonadismul hipogonadotrop, simptome, cauze, tratament

Hipogonadismul hipogonadotrop este o afecțiune caracterizată de niveluri scăzute de hormoni gonadotropi (FSH și LH) și niveluri scăzute de hormoni sexuali (estrogeni la femei și testosteron la bărbați). Această afecțiune poate avea simptome variate și poate fi cauzată de mai multe motive. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament:

Simptome ale hipogonadismului hipogonadotrop: Simptomele acestei afecțiuni pot varia în funcție de vårstă și de sexul persoanei afectate. Simptomele pot include:

La bărbați:

 1. Scăderea libidoului (dorința sexuală).
 2. Disfuncție erectilă: Incapacitatea de a obține sau menține o erecție suficientă pentru actul sexual.
 3. Infertilitate: Nivelurile scăzute de hormoni gonadotropi pot afecta producția de spermă.
 4. Sensibilitate redusă sau durere testiculară.

La femei:

 1. Amenoree: Absența menstruației sau cicluri menstruale neregulate.
 2. Infertilitate: Nivelurile scăzute de hormoni gonadotropi pot afecta ovulația și capacitatea de a rămåne gravidă.
 3. Uscăciune vaginală și disconfort sexual: Lipsa estrogenului poate duce la subțierea și uscarea mucoasei vaginale.
 4. Bufeuri și valuri de căldură: Acestea pot fi simptome ale menopauzei.

Cauze ale hipogonadismului hipogonadotrop: Hipogonadismul hipogonadotrop poate fi cauzat de mai multe motive, inclusiv:

 1. Boala pituitară sau hipotalamică: Afecțiuni care afectează glanda pituitară sau hipotalamusul pot interfere cu producția de hormoni gonadotropi.

 2. Tumori hipofizare: Tumori care afectează glanda pituitară pot perturba eliberarea de FSH și LH.

 3. Anomalii congenitale: Unele persoane se pot naște cu anomalii congenitale care afectează funcția glandei hipofizare sau hipotalamice.

 4. Radioterapie sau chimioterapie: Tratamentele pentru cancer pot afecta glanda pituitară sau hipotalamusul.

Tratamentul hipogonadismului hipogonadotrop: Tratamentul depinde de cauza specifică a afecțiunii și de simptomele individuale ale pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Terapie hormonală de substituție (THS): Aceasta implică administrarea de hormoni sexuali (estrogeni sau testosteron) pentru a compensa nivelurile scăzute.

 2. Tratamentul cauzei subiacente: Dacă hipogonadismul este cauzat de o afecțiune specifică, precum o tumoră hipofizară, tratamentul acelei afecțiuni poate ajuta la restabilirea funcției hormonale.

 3. Terapie de fertilitate: Dacă infertilitatea este o problemă, pot fi luate în considerare tratamente pentru a îmbunătăți fertilitatea.

Este important să consultați un medic pentru evaluare și diagnostic dacă aveți simptome de hipogonadism hipogonadotrop. Tratamentul trebuie să fie personalizat în funcție de cauza specifică a afecțiunii și de starea individuală a pacientului.