Hipotiroidia primară și secundară, simptome, cauze, tratament

Hipotiroidia este o afecțiune caracterizată de funcția scăzută a glandei tiroide, ceea ce duce la niveluri scăzute de hormoni tiroidieni în organism. Există două forme principale de hipotiroidie: hipotiroidia primară și hipotiroidia secundară. Acestea pot avea simptome similare, dar au cauze și tratamente diferite. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament pentru ambele forme:

Hipotiroidia primară:

  • Simptome: Simptomele hipotiroidiei primare pot include oboseală, creștere în greutate, frisoane, sensibilitate la frig, constipație, piele uscată, păr fragil, unghiile fragile, slăbiciune musculară, dureri articulare, scăderea libidoului, depresie, tulburări menstruale, dificultăți de concentrare și memorie.

  • Cauze: Cauza principală a hipotiroidiei primare este tiroidita autoimună, cunoscută și sub numele de tiroidită Hashimoto. Alte cauze pot include îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide sau radioterapia pentru tratamentul afecțiunilor tiroidei sau a cancerului.

  • Tratament: Tratamentul hipotiroidiei primare implică administrarea de hormon tiroidian sintetic (levotiroxină) pentru a compensa nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni în organism. Doza este ajustată în funcție de nivelurile de hormoni tiroidieni din sånge și de răspunsul individual la tratament. Tratamentul este în general pe termen lung și necesită monitorizare regulată pentru a asigura o dozare adecvată.

Hipotiroidia secundară:

  • Simptome: Simptomele hipotiroidiei secundare sunt similare cu cele ale hipotiroidiei primare. Ele pot include oboseală, creștere în greutate, frisoane, constipație, piele uscată, depresie și altele.

  • Cauze: Hipotiroidia secundară este cauzată de o problemă în hipotalamus sau hipofiză care afectează producția sau eliberarea hormonului stimulant al tiroidei (TSH). Aceasta poate fi cauzată de leziuni, tumori sau afecțiuni care afectează aceste regiuni ale creierului.

  • Tratament: Tratamentul hipotiroidiei secundare implică, de obicei, administrarea de hormon tiroidian sintetic, precum levotiroxina. Cu toate acestea, tratamentul poate necesita ajustări pentru a ține cont de specificitatea afecțiunii subiacente care afectează hipotalamusul sau hipofiza.

Pentru oricare dintre formele de hipotiroidie, este important să solicitați consultația și tratamentul unui medic endocrinolog. Tratamentul trebuie să fie personalizat în funcție de cauza specifică și de necesitățile individuale ale pacientului.