Ce este Spirulina?
Spirulina, crește în principal în lacurile calde alcaline găsite în Africa, America Centrală și America de Sud. Spirulina este foarte bogată în clorofilă și alți nutrienți importanți. Este recoltat și uscat înainte de a fi vândut, de obicei sub formă de pulbere.
Beneficii Spirulina
1. Bogat in nutrienti
Unul dintre beneficiile majore pentru sănătate ale spirulinei este conținutul de nutrienți. De fapt, ar putea fi considerat unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți pe care le cunoaștem. Este alcătuit în principal din proteine și vitamine și conține toți aminoacizii esențiali.
Proteina pe care o conține spirulina este o formă de proteină de înaltă calitate și foarte utilizabilă. Spirulina oferă, de asemenea, o sursă excelentă de fier, care este ușor absorbită și utilizată de organism. Conținutul său ridicat de proteine (4 grame de proteine pe lingură) și conținutul de fier (11% din DZR per lingură) fac din spirulina un supliment adesea recomandat pentru vegetarieni și vegani.
Alături de proteine și fier, spirulina conține și vitaminele B1, B2, B3, cupru și este o sursă bună de calciu. De asemenea, conține cantități mai mici de mulți alți nutrienți necesari corpului uman.
2. Benefic pentru alaptare
Obținerea nutrienților corespunzători este importantă atât pentru cantitatea, cât și pentru calitatea laptelui matern. Acest lucru este valabil mai ales pentru nutrienți precum vitaminele B, colina, iodul și seleniul. DHA (un acid gras omega-3) este, de asemenea, un nutrient important pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului la bebeluși și poate fi deficitar în laptele matern.
Conținutul ridicat de nutrienți al spirulinei o face foarte benefică pentru mamele care alăptează și pentru îmbunătățirea calității și a furnizării laptelui matern. Este o sursă bună de proteine, vitamine B și DHA (ceea ce poate fi dificil pentru femei să obțină suficient în dieta lor).
Spirulina conține, de asemenea, ceva numit acid gamma-linolenic (GLA), care este un acid gras omega-6. Alături de DHA, GLA joacă un rol important în dezvoltarea sănătoasă a creierului și creșterea normală. Foarte puține alimente oferă o sursă bună de GLA, dar spirulina este una dintre ele.
3. Antioxidant si Antiinflamator
Antioxidanții sunt substanțe care ne protejează celulele de deteriorarea oxidativă. Daunele oxidative pot duce la inflamație, cancer și alte boli. Spirulina este plină de antioxidanți. Principalul compus antioxidant se numește ficocianina și este cel care îi conferă spirulinei culoarea albastru-verde. În câteva studii s-a demonstrat că ficocianina luptă împotriva radicalilor liberi și are un efect antiinflamator.
4. Ajuta in alergii
Spirulina se dovedește, de asemenea, că are beneficii pentru sănătatea celor cu alergii. Ajuta la reducerea simptomelor rinitei alergice (reacții alergice cauzate de factori de mediu cum ar fi polenul, praful și părul de animale). Un studiu a arătat că 2 grame de spirulina pe zi au ajutat la reducerea simptomelor alergice cum ar fi curgerea nasului, congestia nazală, strănutul și mâncărimea.
5. Beneficiu pentru sanatatea inimii
Spirulina poate ajuta la sănătatea inimii și poate reduce riscul de boli de inimă în câteva moduri. Studiile arată că poate scădea nivelul de colesterol LDL „rău” și poate crește, de asemenea, nivelul de colesterol „bun” HDL. Spirulina are, de asemenea, potențialul de a reduce tensiunea arterială și de a ajuta la pierderea în greutate, ambele putând scădea riscul de boli de inimă.
6. Proprietati impotriva cancerului
Conținutul de antioxidanți și alți compuși benefici din spirulina sunt promițătoare împotriva cancerului.