Sunătoarea este folosită cel mai frecvent ca remediu natural pentru depresie și alte probleme comune, cum ar fi anxietatea, oboseala, pierderea poftei de mâncare și problemele de somn. De asemenea, este folosit pentru a trata palpitațiile inimii, starea de spirit, simptomele ADHD, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea afectivă sezonieră și menopauza.
Ce este Sunătoarea?
Sunătoarea (Hypericum perforatum) este un arbust înflorit originar din Europa. Își trage numele de la faptul că înflorește adesea de ziua de naștere a biblicului Ioan Botezătorul. Sunătoarea produce zeci de substanțe biologic active, dar doi compuși găsiți în plantă, hipericina și hiperforina, au cea mai mare activitate medicală. Alți compuși, inclusiv flavonoidele rutina, quercetina și kaempferol, par să aibă, de asemenea, activitate medicală.
Beneficiile Sunătoarei
1. Funcționează ca un antidepresiv
Multe studii arată că sunătoarea poate ajuta la combaterea depresiei și anxietății ușoare până la moderate. Utilizările sunătoarei includ, de asemenea, îmbunătățirea stării de spirit la persoanele cu tulburare afectivă sezonieră (TAS), un tip de depresie care apare în lunile de iarnă din cauza lipsei de lumină solară.
2. Ameliorează simptomele PMS
Datorită efectelor sale pozitive asupra stării de spirit, sunătoarea a fost folosită pentru a atenua și a remedia în mod natural simptomele PMS, cum ar fi depresia, oboseala cronică și dezechilibrul hormonal.
3. Îmbunătățește starea de spirit în timpul menopauzei
Utilizările sunătoarei includ testarea ca remediu pe bază de plante care ameliorează simptomele psihologice și vegetative ale menopauzei.
4. Combate inflamația și iritațiile pielii
Sunătoarea are proprietăți antibacteriene și poate ajuta, de asemenea, la combaterea inflamației cronice. Când este aplicat local, ameliorează simptomele asociate cu răni minore și iritații ale pielii, funcționând ca un tratament natural pentru eczeme, un remediu la domiciliu pentru ameliorarea arsurilor și o modalitate de a trata în mod natural hemoroizii.
Sunătoarea prezintă proprietăți antiinflamatorii datorită efectelor sale inhibitorii asupra genelor proinflamatorii precum ciclooxigenaza-2, interleukina-6 și oxid nitric-sintaza inductibilă. Aceste gene joacă un rol critic în bolile inflamatorii cronice.
Extractele de sunătoare au fost folosite de mii de ani pentru a trata tăieturile și abraziunile. Utilitatea sa în reducerea inflamației este binecunoscută și pare să fie legată de capacitatea sa de a servi ca agent antibacterian.
5. Îmbunătățește simptomele tulburării obsesiv-compulsive
Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o tulburare mentală în care oamenii efectuează anumite rutine în mod repetat și nu sunt capabili să-și controleze gândurile sau activitățile. Aceasta poate fi o afecțiune debilitantă, așa că datele care sugerează efectele pozitive ale sunătoarei sunt într-adevăr promițătoare.
6. Are proprietăți anti-cancer
Cercetătorii au descoperit că sunătoarea oprește creșterea celulelor tumorale și poate trata atât celulele canceroase cutanate nonmelanomice, cât și melanom. Deoarece sunătoarea s-a dovedit a avea o activitate antitumorală semnificativă, cercetătorii sugerează că este un tratament eficient pentru combaterea cancerului, disponibil din abundență, deoarece este o plantă naturală.
7. Poate sprijini renunțarea la fumat
O analiză sistematică efectuată în Canada a constatat că sunătoarea poate promova renunțarea la fumat prin atenuarea simptomelor de sevraj la tutun și scăderea efectelor negative prin diferite mecanisme. Cercetătorii sugerează că planta este capabilă să inhibe monoaminoxidaza A și B și este implicată în recaptarea dopaminei și noradrenalinei. Aceste acțiuni ajută la reducerea simptomelor asociate cu renunțarea la fumat.