Stevia
Ce este Stevia?
Stevia este o plantă care aparține familiei Asteraceae, ceea ce înseamnă că este strâns înrudită cu ambrozia, crizantemele și gălbenelele. Stevia poate adăuga în mod natural dulceață rețetelor chiar și fără a contribui cu calorii. Extractul de frunze de stevia este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, în funcție de compusul specific discutat. Când vine vorba de opțiunile disponibile astăzi, este important de știut că nu toți îndulcitorii cu stevia sunt creați la fel.
Iată cum se compară unele dintre aceste forme:
- Stevia brută/stevia cu frunze verzi este cea mai puțin procesată dintre aceste tipuri. Frunzele sunt uscate și măcinate sub formă de pulbere, producând un produs final care este doar de aproximativ 10-15 ori mai dulce decât zahărul. Această versiune neprocesată conține mai mult ca sigur o combinație de steviozide și rebaudiozide.
- Sunt disponibile și extracte purificate de stevie - aceste extracte trebuie să conțină peste 95% sau mai mult glicozide rebaudiozide A pure și nu pot conține alte forme de rebaudiozide sau steviozide pentru a fi comercializate legal ca alimente. În timp ce extractele purificate de stevie sunt mai procesate decât soiurile de frunze verzi, beneficiile lor pentru sănătate par să fie la egalitate cu omologul neprocesat.
Potrivit unei analize din 2020, „Pe lângă proprietatea sa hipoglicemică, planta de stevie prezintă și proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare, hipotensive, antiseptice, diuretice, antifertilitate și cardiotonice”.
Beneficii ale Steviei
1. Poate avea abilități anticancerigene
În 2012, Nutriție și Cancer a evidențiat un studiu inovator care, pentru prima dată, a arătat că extractul de stevie ar putea ajuta la uciderea celulelor canceroase de sân. S-a observat că steviozidul îmbunătățește apoptoza cancerului (moartea celulelor) și scade anumite căi de stres din organism care contribuie la creșterea cancerului.
2. Pentru diabetici
Datorită faptului că pot susține sănătatea metabolică, mulți experți recomandă acum îndulcitori cu zero calorii, cum ar fi stevia, celor cu obezitate, prediabet și diabet. O revizuire din 2018 publicată în Journal of Nutrition a concluzionat că utilizarea steviei în loc de zahăr alb poate fi foarte benefică pentru cei cu diabet care trebuie să urmeze un plan de dietă cu glicemie scăzută, pentru diabetici. Un alt studiu din 2019 a constatat că consumul de stevie înainte de masă a îmbunătățit markerii diabetici, cum ar fi prin reducerea nivelului de glucoză din sânge și de insulină după masă.
3. Sprijină pierderea în greutate
Consumul de zahăr adăugat contribuie cu un procent mare din totalul de calorii în fiecare zi în dieta americană medie – iar aportul mare a fost legat de creșterea în greutate, obezitate și alte efecte adverse asupra sănătății metabolice. Din acest motiv, stevia este unul dintre cei mai populari îndulcitori keto și este adesea folosit de cei care urmează alte diete cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi dieta Paleo, pentru a adăuga dulceață rețetelor fără a contribui cu prea mulți carbohidrați.
4. Ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol
Unele studii au descoperit că extractul de frunze de stevia ar putea îmbunătăți nivelul de colesterol și poate ajuta la menținerea inimii sănătoase și puternice.
5. Poate scădea hipertensiunea arterială
S-a descoperit că anumite glicozide din extractul de stevia dilată vasele de sânge și măresc excreția de sodiu, ambele putând contribui la menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale.
Nu esistă produse care să se potrivească cu această selecţie