Glaucomul indus medicamentos, simptome, cauze, tratament

Glaucomul indus medicamentos se referă la creșterea presiunii intraoculare (PIO) ca rezultat al utilizării anumitor medicamente. Acest tip de glaucom poate fi cauzat de medicamente administrate sistemic, topic sau prin alte căi.

Medicamente comune care pot induce glaucom:

 1. Corticosteroizi: Atât corticosteroizii topici (picături, geluri sau unguente pentru ochi), cât și cei sistemic (oral, intravenos, inhalator) pot duce la creșterea PIO. Răspunsul la steroizi variază între indivizi, dar cei care sunt "respondenți steroizi" pot prezenta o creștere semnificativă a PIO după doar câteva săptămâni de tratament.

 2. Medicamente anticolinergice: Medicamente precum atropina sau scopolamina pot provoca glaucom prin închiderea unghiului de drenaj al ochiului.

 3. Medicamente adrenergice: Exemple includ fenilefrina.

 4. Antidepresive triciclice: Cum ar fi amitriptilina.

 5. Sulfamide: Cum ar fi topiramate (utilizat pentru epilepsie și migrenă), care poate provoca glaucom prin edem ciliar și închiderea unghiului.

 6. Antihistaminice: Anumite antihistaminice pot avea efecte anticolinergice care pot duce la închiderea unghiului.

 7. Medicamente antipsihotice: Unele dintre acestea pot avea efecte anticolinergice.

Simptome:

 • Durere oculară
 • Roșeață
 • Vedere neclară sau diminuată
 • Halouri în jurul luminilor
 • Cefalee

Tratament:

Dacă se suspectează că un medicament provoacă glaucomul, se recomandă discutarea cu medicul curant pentru a înțelege riscurile și beneficiile continuării medicamentului. În multe cazuri, întreruperea medicamentului duce la normalizarea PIO. În funcție de situație, pot fi necesare și alte tratamente pentru a reduce PIO, cum ar fi medicamentele pentru glaucom, terapia cu laser sau chirurgia.

Prevenire:

Pentru persoanele cu risc crescut de glaucom sau pentru cei care au deja diagnosticul de glaucom, este important să informeze medicul despre aceasta înainte de a începe un nou tratament medicamentos. Regulatele controale oftalmologice sunt esențiale pentru detectarea timpurie și managementul glaucomului indus medicamentos.